Paloturvallisuusvinkit kotiin

 

Tällä viikolla on vietetty Paloturvallisuusviikkoa, joka on koko Suomen yhteinen, vuosittainen teemaviikko. Viikon tavoitteena on parantaa jokaisen paloturvallisuustaitoja ja varautumista riskeihin. Ohessa vinkkimme:1. Palovaroitin

Jos pyöräilykypärä on halpa henkivakuutus, niin aivan yhtälailla sitä on palovaroitinkin. Palovaroittimia on hyvä olla useampi, ja niiden toimintakunnosta on oltava perillä aina.


2. Alkusammutusvälineet

Sammutuspeitteellä voit sammuttaa kodinkonepalon tai munkin paiston yhteydessä syttyneen rasvakattilan ennen kuin palo leviää. Sammutin soveltuu esimerkiksi kynttilästä leviävään paloon.

Muista, että sähkölaitetta sammuttaessa on tärkeää katkaista virta: irrota pistotulppa tai käännä suoraan asunnon pääkytkimestä virta kokonaan pois. Rasvakattilaa ei koskaan saa sammuttaa vedellä.

Pidä alkusammutusvälineet paikassa, josta ne ovat nopeasti otettavissa käyttöön tarpeen tullen. Selvitä etukäteen, kuinka niitä käytetään, ettei sormi mene paniikissa suuhun.

3. Ruoanlaitto

Ruokaa ei kannata jättää paistumaan itsekseen. Ajatuksissaan saattaa jäädä kiinni muihin askareisiin niin, että tulipalo ehtii syttyä.

Huolehdi myös liesituulettimen puhdistuksesta.

4. Sähkölaitteet

Valaisimet ja kuumenevat sähkölaitteet tulee sijoittaa harkiten. Älä jätä sähkölaitteita päälle asunnosta poistuessasi. Noudata tätä ohjetta myös yleisissä tiloissa.

Vioittuneet laitteet sekä esimerkiksi vahingoittuneet sähköjohdot täytyy huoltaa ammattilaisella vaikka kuinka tuntuisi, että itsellä on homma hanskassa.

5. Tuli

Älä säilytä tulentekovälineitä paikassa, jossa ne ovat lasten saatavilla. Usein tulipalo syttyy leikeistä, joita lapsi on ohjeistuksesta huolimatta pitänyt viattomina.

Sijoita kynttilät harkiten, äläkä koskaan jätä niitä palamaan asunnosta poistuessasi.

6. Vaatteiden kuivaus

Älä koskaan kuivata pyykkejä saunassa. Aikuinenkin onnistuu silloin tällöin töytäisemään saunan päälle huomaamattaan.

7. Rappukäytävä ja yhteiset tilat

Älä koskaan jätä tavaraa kulkuväylien eteen. Porraskäytävien on oltava aina esteettömiä hätätilanteiden varalta. Älä epäröi siirtää myöskään naapurin tielle jättämiä esineitä, mikäli ne uhkaavat paloturvallisuutta.

Kohtele yhteisiä tiloja kuten omiasi. Teet palveluksen koko talon väen paloturvallisuudelle.


Toimintasuunnitelmat

Toimintasuunnitelma palon sattuessa vaihtelee sen mukaan, onko tuli omassa vai toisen asunnossa. Jos oma asuntosi ei ole liekeissä, älä vaaranna itseäsi ja perhettäsi poistumalla rappukäytävän kautta talosta. Kerrostaloissa asunnosta toiseen leviävä palo on harvinainen, mutta myrkylliset kaasut liikkuvat herkästi rappukäytävään ja tainnuttavat nopeammin kuin uskoisikaan.

 

Tulipalo omassa asunnossa

 

1. Pelasta vaarassa olijat

2. Sammuta palo kohteen mukaan sammutuspeitteellä tai sammuttimella

3. Jätä asunto ja sulje ovet perässäsi

4. Laskeudu alas portaita pitkin – älä hissillä

5. Soita 112 ja odota palokuntaa – älä palaa itsenäisesti huoneistoon

 

Tulipalo toisessa asunnossa

 

1. Älä poistu asunnostasi ja pidä ulko-ovi kiinni

2. Jos havaitset savua omassa asunnossasi, tilkitse savua päästävät raot

3. Soita 112

4. Odota palokuntaa rauhassa – asukkaat evakuoidaan kyllä, jos se on tarpeen