Vinkit parhaaseen kahviin

Varmista paras mahdollinen kahvitteluhetki näillä vinkeillä:

Varmista raikkaus

Veden ja kahvipurujen annostelu kahvinkeittimeen edellisenä iltana voi olla houkutteleva ajatus, mutta paras kahvi syntyy raikkaasta vedestä ja vasta (jauhetuista ja) mitatuista kahvipuruista.

Veden raikkauden voi varmistaa mittaamalla veden vesikannulla kahvipannun sijaan, sillä kahvikannussa voi olla edellisiltä käyttökerroilta jäämiä kahvin rasvasta.

Kahvinkeiton muut niksit

Kahvin aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun kastelet suodatinpussin kuumalla vedellä juuri ennen kahvipurujen mittaamista. Tällöin suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua, suodattimeen valuva vesi ei viilene ja aromit irtoavat kahvipuruista paremmin.

Mittaa kahvia kahvimitta (7-8 g) jokaista keitettävää kuppia (1,25 dl) kohti. Älä ravista suodatinpaperiin mitattuja kahvipuruja, jotta suodatinpaperin huokoset eivät tukkeudu. Sen sijaan tasoita kahvipurujen pinta lusikalla, jotta vesi valuu tasaisesti läpi.

Sekoita kahvipannuun valunut kahvi ennen kaatamista, jotta maku on mahdollisimman tasainen.

Mikäli kahvia ei juoda heti, älä jätä kahvia kahvinkeittimen kuumalle pannulle, vaan kaada termoskannuun. Tarjoa kahvi termoskannusta mieluiten puolen tunnin sisällä ja sekoita kahvi ennen tarjoilua.

Puhtaus on kaiken a ja o

Hyvää kahvia ei synny likaisella kahvinkeittimellä.

Jokaisen kahvinkeiton jälkeen kahvikannu onkin hyvä pestä tiskiaineella ja kuumalla vedellä, jotta kannuun ei jää kahvista irtoavaa rasvaa. Pelkkä vedellä huuhtelu ei riitä. Termoskannu puhdistuu kätevästi esimerkiksi kuumalla vedellä ja muutamalla lusikallisella ruokasoodaa.

Myös kahvinkeittimen muut irtoavat osat tulee pestä säännöllisesti, aina vesisäiliötä myöden. Vesisäiliön huolellisempi pesu onnistuu irrottamalla kahvinkeitin sähköverkosta ennen vesisäiliön puhdistamista ja varmistamalla että vettä ei pääse kahvinkeittimen sähköosiin. Käytä pestessä kuumaa vettä, astianpesuainetta sekä tiskiharjaa sekä tarvittaessa myös pulloharjaa. Lopuksi huuhdo vesisäiliö useaan kertaan ja keitä 2-4 kannullista vettä.

Kalkkisaostumat pois

Perusteellisempi puhdistus on hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa, jotta keittimeen ei synny kalkkisaostumia, jotka heikentävät kahvin makua, mutta myös hidastavat kahvinkeittoa sekä lisäävät sähkönkulutusta. Mitä kovempaa vesi on, sitä useammin kahvinkeitin tulee puhdistaa kalkkisaostumista. Pääkaupunkiseudun vesi on pehmeämpää kuin useilla muilla paikkakunnilla.

Puhdistus onnistuu esimerkiksi vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla tai kalkinpoistoaineella. Tarkista kuitenkin kahvinkeittimen ohjekirjasta, ettei etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttöä ole kielletty.

Etikalla puhdistaminen:

  1. Annostussuhde on puolet vettä ja puolet väkiviinietikkaa.
  2. Täytä vesisäiliö puolilleen.
  3. Kytke virta päälle.
  4. Kytke virta pois, kun puolet vedestä on valunut kahvikannuun.
  5. Anna liuoksen vaikuttaa 10 minuuttia.
  6. Kytke virta takaisin päälle, jotta vesisäiliö tyhjenee. Kahvikannuun valuva vesi on nyt sameata.
  7. Keitä 2-4 kannullista puhdasta vettä.
  8. Pese kahvinpannu hyvin.