Kevätsiivous kotona ja parvekkeella

Kevään ja valon tullessa kaikki näyttää helposti vähän nuhjuiselta. Kevätsiivouksessa pienikin tekeminen palkitsee ja pääset nauttimaan kättesi jäljestä.

Talvivaatteet

Talvitakit ja villaneuleet kannatta pestä ennen kuin ne pakkaa talviteloille. Muovilaatikoiden lisäksi käteviä säilytykseen ovat jättikokoiset minigrip-pussit, jolloin neuleet pysyvät suojassa tuholaisilta paremmin. Punaseetrin lastut karkottavat koita ja niitä voi pistää esimerkiksi talvitakkien taskuun säilytyksen ajaksi.

Tämä on myös hyvä hetki käydä vaatteet läpi ja laittaa turhat kiertoon. Toisaalta jos samalla huomaat puutteita kesävaatteissa, kerkiät hankkimaan kesävaatteita vielä rauhassa ennen lomia.

Ikkunat

Ikkunoiden pesu ei ole ollenkaan niin kamalaa kuin ajatellaan! Jos urakka tuntuu ylivoimaiselta kerralla, pilko se osiin ja pese eri huoneiden ikkunat eri päivinä. Aloita siitä huoneesta, jonka ikkunan likaisuus häiritsee eniten. Ja jos jonkin huoneen ikkunat jäävätkin sitten pesemättä, ei sekään haittaa.

Eniten likaantuu ulkolasi, toiseksi eniten sisälasi. Joka kerta laseja ei ole pakko pestä ikkunan sisältä, vaan voit välillä pestä vain likaisimmat pinnat.  Tosin ikkunoita pestessä nälkä kasvaa helposti syödessä: ”No jos nyt kuitenkin pesen vielä tuonkin lasin…”

Puolipilvinen sää on paras sää ikkunoiden pesuun, sillä silloin aurinko ei kuivata laseja kesken pesun. Pese ensiksi ikkunoiden puitteet ja vasta sitten itse ikkuna. Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta  ämpäriin. Raidat voi välttää pyyhkimällä lasit sanomalehdellä pesun jälkeen. Vaihda likainen vesi tarpeeksi usein.

Muista myös sälekaihtimien pyyhkiminen. Sulje kaihtimet ja pyyhi molemmin puolin nihkeällä liinalla tai imuroi pölysuuttimella.

Huonekasvit

Kun ulkona ei vielä viherrä, on hyvä hetki keskittyä sisäkasveihin. Mullanvaihto kuulostaa työläältä, mutta palkitsee parempi kuntoisina kasveina. Mullanvaihto onnistuu kätevästi esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla, jonne voit asetella avonaisia sanomanlehtiä alustaksi. Mullanvaihdon jälkeen voit kääräistä sanomalehdet multineen biojätepussiin, ne kun kelpaavat biojätteeseen. Jos lattiallekin on tullut vähän multaa, sen voi suihkuttaa pois.

Nyt on myös hyvä hetki laittaa pääsiäisruoho kasvamaan!

Kevatsiivous_kotona_ja_parvekkeella

Parveke & terassi

Tekisikö mieli vaan rynnätä ostamaan kukkia parvekkeelle? Malta hetki. Jos olet varastoinut parvekkeelle ylimääräistä tavaraa talven ajaksi, vie ne aluksi paikoilleen häkkivarastoon/ pyöräkellariin. Jos parvekkeen lattian viitsii imuroida tai lakaista, on siihen mukavampi laittaa matto.  

Ulkokalusteet voi pyyhkiä märällä rätillä. Jos pehmusteissa on irrotettavat päälliset, ne voi pestä. Jos pehmusteet ovat helposti irrotettavia, niitä voi säilyttää sisällä, vaikka parvekkeen oven vieressä korissa. Tällä tavalla peffan alle saa aina napattua lämpimän pehmusteen sen sijaan, että pehmuste on yhtä viileä kuin ulkoilma. Parvekkeella myös kaikenlaiset viltit ovat arvossaan!

Ulkokalusteet voivat myös olla parhaat päivänsä nähneitä sisäkalusteita, joille antaa näin lisäaikaa ennen kuin niistä joutuu lopullisesti luopumaan. Parvekkeella voi sisustaa yhtä luovasti kuin sisälläkin, eikä siellä ole mikään pakko olla pientä pöytää ja kahta tuolia, jos et niitä sinne kaipaa.

Jos haluat laittaa ulos kukkia, keväällä kannattaa ostaa lajeja jotka kestävät pientä yöpakkastakin, kuten ruukkunarsisseja ja orvokkeja. Voit täydentää niitä muilla kesäkukilla myöhemmin.

Kevatsiivous_kotona_ja_parvekkeella_keskelle_tekstia_2

Pst. Kevätsiivoukseen löydät Helsingissä välineitä Asoliiteristä, josta voit vuokrata esimerkiksi ikkunapesurin tai ostaa multaa ja kukkasipuleita.