Kotimatkailua - Ruoasta tunnetut kirjat eri puolilta maailmaa

Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, ei liioin pakata laukkua päästäkseen unohtumattomalle matkalle. Nappaa vinkkimme kirjoihin, jotka siivittävät sinut hetkessä uusiin maisemiin.  

1. Espanja: Suklaan maku  

Barcelona näyttämönä ja intohimona suklaa, joka yhdistää naiset eri vuosisadoilta. 1700-luvulla leskeksi jääneet Mariannan, joka jatkaakseen suklaan tekemistä, joutuu salaamaan miehensä kuoleman. 1800-luvun Auroran, joka on orpona riippuvainen varakkaan perheen suopeudesta, sekä 1900-luvun itsenäisen Saran, joka työskentelee kondiittorina sekä tasapainoilee itse luomansa kolmiodraaman keskellä. // Care Santos, Kustantamo S&S, 2016 

2. Intia & Ranska: Herkullinen elämä 

Ranskalainen kylä ja ruokakulttuurien yhteentörmäys. Intialaisen perheen saapuminen ranskalaiseen Lumiéren kylään synnyttää ruokasodan perinteisen ranskalaisen ja mausteisen intialaisen ruoan välille. Herkullinen kirja, jonka innoittamana on syntynyt saman niminen elokuva. // Richard C. Morais, WSOY , 2015

3. Intia: Munakoisojen kiukku 

Kirja täynnä makuja ja tuoksuja. Munakoisojen kiukku on kaunokirjallinen keittokirja, jossa ruoka-aiheiset novellit ja hyviksi havaitut reseptit vuorottelevat. Kirjan sivuilta on aistittavissa niin intialainen kulttuuri kuin intialaisten perheiden arki ihmissuhdekuvioineen. // Bulbul Sharma, Like, 2003 

4. Iran & Irlanti: Lumoavien mausteiden kahvila 

Iranista vallankumousta paenneet sisarukset perustavat kahvilan syrjäiseen irlantilaiskylään ja sekoittavat kyläläiset ruokien eksoottisilla tuoksuilla ja mauilla. // Marsha Mehran, Loisto, 2006 

5. Italia: Guido Brunetti -sarja  

Venetsia ja italialainen ruoka tulee tutuksi, kun seuraa rikoskomissaari Guido Brunetin arkea. Rikosten selvittämisen lomassa nautitaan tämän tästä herkullisesta italialaisesta ruoasta, jota herkkusuuksikin luonnehdittava Guido nauttii erityisesti perheensä kanssa. Guido Brunetti -sarjan kirjoja on julkaistu tähän mennessä 26. // Donna Leon, kirjoitettu, Otava, 1992-2019 

Ja jos Guido Brunettin tähdittäämät dekkarit saavat veden kielelle, kannattaa tutustua Donna Leonin ja Roberta Pianaron julkaisemaan Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan -keittokirjaan, johon on kerätty 90 herkullista reseptiä. // Donna Leon & Roberta Pianaro, Otava, 2011 

Italia: Maistaja 

Köyhän Ugon tie kulkee herttuan ruoanmaistajaksi, vaaralliseen ammattiin, josta herttuan viholliset tekevät vielä vaarallisemman. Ugo saa maistaa herkkuja, joista tavallinen kansa voi vain haaveilla, mutta uskaltaako Ugo nauttia maistamistaan herkuista? // Peter Elbling, WSOY, 2003 

6. Japani: Pallokala 

Á la carte -palkinnon saanut gastrodekkari johdattaa suomalaisen Riku Mäen huippukokkien kisaan Japaniin, vaan mitä tapahtuukaan, kun tuomaristo saa ruoat maistettavakseen? // Heikki Valkama, Tammi, 2018 

7. Meksiko: Pöytään ja vuoteeseen 

Kirja meksikolaisilla mausteilla. Kirjan päähenkilö on syntynyt keittiössä ja viettää siellä yhä suuren osan ajastaan. Mausteiden lisäksi ruoka maustuu sydänsuruista vuodatetuilla kyynelillä, mutta kaiken kaikkiaan kirja on tunteikas ja hauska rakkaustarina. // Laura Esquivel, WSOY, 1989 

8. Yhdysvallat / Puerto Rico: Mofongo 

Kalifornialainen Sebastian unelmoi tavallisesta lapsuudesta, jonka hänen sydänvikansa estää. Isoäidin keittiössä Sebastian kuitenkin viihtyy ja oppii valmistamaan puertoricolaisia ruokia, kuten isoisän aikanaan hurmannutta arroz sasonadoa. Isoäidin reseptit löytyvät kirjan lopusta. // Cecilia Samartin, Bazar, 2016 

9. Ranska: Miksi ranskalaiset lapset syövät ihan kaikkea?  

Sukella ranskalaiseen ruokakulttuuriin kanadalaisen perheenäidin kanssa, joka ei osannut aavistaa, millaiseen ruokakouluun hän ja erityisesti hänen ruokansa suhteen nirsot lapset joutuvat muuttaessaan ranskalaiseen kylään. Karikkoisen alun jälkeen lapset oppivat kuitenkin syömään monipuolisemmin, lisäksi syntyy 10 yksinkertaista sääntöä, joiden avulla lapset oppivat nauttimaan monipuolisesta ruoasta. // Karen Le Billon, Atena, 2013 

10. Ranska: Pieni suklaapuoti 

Ranskalainen Lansquenetin kylä saa uusien asukkaiden myötä suloisen suklaapuodin, jonka käsin tehdyt suklaamakeiset muuttavat yhden jos toisenkin kyläläisen elämää. Tarina on tullut tutuksi myös saman nimisenä elokuvana. // Joanne Harris, Otava, 2013