Romanttista matkailua kotisohvalta

Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, ei liioin pakata laukkua päästäkseen unohtumattomalle matkalle. Nappaa vinkkimme elokuviin, jotka siivittävät sinut hetkessä uusiin maisemiin ja romanttisiin tunnelmiin.


1. Itävalta & Ranska: Rakkautta ennen aamua/ auringonlaskua/ keskiyötä 

Ohjaajan ideasta syntynyt elokuva (Rakkautta ennen aamua), jossa päähenkilöt tapaavat sattumalta junassa ja päätyvät kuljeksimaan Wienin kaduille koko yöksi yhdessä jutellen. Itsenäinen jatko-osa Rakkautta ennen auringonlaskua hyppää ajassa yhdeksän vuotta eteenpäin. Elokuva keskittyy edeltäjänsä tapaan Celinen ja Jessen dialogiin, ilman taustatehosteita. Tarinan taustalla näkyy kaunis Pariisi. Toinen jatko-osa Rakkautta ennen keskiyötä jatkaa Celinen ja Jessen tarinaa tuttuun tapaan, mutta myös tämän osan voi katsoa muista irrallaan. 

Before Sunrise / 1995 
Before Sunset / 2004 
Before Midnight / 2013 


2. Italia: Call Me by Your Name 

17-vuotias Elio viettää kesälomaansa vanhempiensa kanssa Pohjois-Italiassa vuonna 1983, kun hän tutustuu isänsä 24-vuotiaaseen assistenttiin Oliveriin. Aluksi toisistaan välinpitämättömät Elio ja Oliver alkavat viettää yhä enemmän aikaa toistensa kanssa ja kaksikon välille kehittyy romanssi. Herkkä tarina ensirakkaudesta palkittiin parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnolla seuraavana vuonna.  

Call Me by Your Name / 2017 
 
3. Japani: Hiroshima, rakastettuni 

Ranskalaisen elokuvan uuden aallon merkkiteos, jossa ranskalainen nainen ja japanilainen mies viettävät kaksi päivää yhdessä Hiroshimassa Japanissa. Nainen on palaamassa kotiin lyhyen romanssin jälkeen ja elokuva keskittyy pariskunnan dialogiin keskellä Hiroshiman raunioita. Elokuvan teemoina ovat mm. sodan jälkeiset traumat sekä ihmissuhteet. 

Hiroshima, Mon Amour / 1959 

4. Hong Kong: In the Mood for Love  

1960-luvun Hongkongissa tahoillaan naimisissa olevat Chow ja Su muuttavat samaan naapurostoon ja tutustuvat toisiinsa vähitellen. Chown ja Sun ystävyyssuhde syvenee, kun heille selviää, että heidän puolisoillaan on suhde keskenään. Chow ja Su eivät halua alentua puolisoidensa tasolle ja sopivat jatkavansa ystävyyssuhdettaan platonisena. Mutta pian kummallekin kehittyy romanttisia tunteita toisiaan kohtaan.  

Fa yeung nin wah / 2000 

5. Ranska: Midnight in Paris 

Nuori Gil aloittelee kirjailijan uraansa ja viettää aikaa kihlattunsa Inezin kanssa Pariisissa, mutta ei välitä paikallisista tutuistaan. Hän lähtee ystäviensä illanvietosta kesken kaiken kävellen kohti hotelliaan, mutta päätyykin 1920-luvun Pariisiin viettämään mielenkiintoista yötä sen ajan kuuluisuuksien kanssa. Päiväksi Gil elää nykyajassa, mutta palaa 20-luvulle aina öisin ja saa öisiltä tutuiltaan mm. kirjailijan uraansa edistäviä neuvoja. 

Midnight in Paris / 2011 

6. Irlanti: Once 

Kaksi katumuusikkoa tapaa Dublinin kaduilla Irlannissa ja päätyvät viettämään yhdessä aikaa rikkoutuneen imurin äärellä. Samalla syntyy ajatus yhteisestä demosta, joka nauhoitetaankin yhden yön aikana. Samalla kumpikin käsittelee rikkoutuneita ihmissuhteitaan laulujen muodossa. Jos pidät melankolisesta ja akustisesta musiikista, katso tämä! 

Once / 2007 

7. Kreikka: Mamma Mia!

Idylliselle kreikkalaissaarelle sijoittuva musikaali, jossa Sophie yrittää selvittää oikeaa isäänsä äitinsä tietämättä. Äiti Donna ja tytär Sophie pitävät hotellia, mukana myös Sophien tuleva sulhanen Sky. Ennen häitään Sophie lähettää äidiltään salaa kutsut kolmelle miehelle, joista yhden hän päättelee olevan oikea isänsä. Miehet saapuvat hotelliin todellista syytä tietämättä. Seuraa hauskoja ja koskettavia tilanteita sekä paljon laulua ja tanssia. Hyvän mielen takuu! 

Mamma Mia! / 2008