Vinkit kodin energiasyöppöjen nitistämiseen

Kodeistamme löytyy useita energiasyöppöjä, jotka aiheuttavat helposti ja täysin turhaan yllättävän suurta laskua niin ympäristölle kuin kukkarolle. Seuraavilla vinkeillä voit vaikuttaa siihen, millaisia hiilidioksidipäästöjä ja kustannuksia kodissasi syntyy.  

1. Ylilämmitys on turhaa 

Huoneen lämpötila syö yllättävän paljon energiaa. Laskemalla lämpötilaa kahdella asteella säästät lämmitysenergiaa jopa noin 10 prosentilla. Energiatehokas ja samalla useimpia miellyttävä lämpötila on vedottomissa olosuhteissa 20-22 astetta. Makuuhuoneessa useimmille riittää 18-20 astetta.  

Myös sähkösaunaa lämmitettäessä on hyvä muistaa, ettei saunaa kannata lämmittää 80 astetta kuumemmaksi. Löylyt tuntuvat paremmilta eikä sähköä kulu ylilämmittämiseen.

2. Lyhyemmällä suihkuttelullakin tulee puhdasta 

Lämpimän käyttöveden osuus vastaa huomattavaa osaa kiinteistöjen lämmityskustannuksista, ja tässä yhteydessä suihkuissa käyntien pituudella on merkitystä. Kaksikymmentä minuuttia suihkussa kuluttaa nimittäin enemmän energiaa kuin saunakiukaan tunnin lämpimänä pitäminen.

3. Tyhjää huonetta ei kannata valaista 

Ledi- tai energiansäästölamppuja käyttämällä kulutat vähemmän sähköä kuin hehku- ja halogeenilamppuja käyttämällä. On kuitenkin hyvä muistaa, että energiatehokkaita lamppujakin käytettäessä kannattaa sammuttaa valot poistuessaan huoneesta hetkeä pidemmäksi ajaksi.

4. Jatkuva valmiustila ei ole välttämätöntä  

Jos kodistasi löytyy valmiustilalla varustettuja laitteita, ne on hyvä sammuttaa vähintään työpäivän ja yön ajaksi. Ja jos laitteessa ei ole on/off-kytkintä, voit kytkeä laitteen katkaisimella varustettuun jatkojohtoon. Varmistathan, ettei jatkojohdon katkaisin jää hankalaan paikkaan, kuten sohvan taakse.

5. Tee kerralla enemmän 

Sähköä säästyy kuin huomaamatta pesemällä täysiä koneellisia matalissa lämpötiloissa joko pika- tai säästöohjelmilla. Ja kun kerran uuni lämmitetään, hyödynnetään sen koko tila siinä kuin jälkilämpö. Paistetaan esimerkiksi isompi satsi lihapullia. Ei muuta kuin kiertoilmauuni päälle ja lihapyörykät moneen kerrokseen paistumaan. Ja kun lihapullat on paistettu, tilalle jälkilämmöstä nauttimaan satsi omenahyvettä.

6. Käyttämällä kaiken saat enemmän herkkuja  

Hyödyntämällä kaiken kotiisi hankkiman syömäkelpoisen ruoan, säästät rahan lisäksi energiaa. Ruokahävikkiä vältät esimerkiksi suunnittelemalla ruokalistat etukäteen, säilyttämällä ruoka-aineita oikein sekä hyödyntämällä esimerkiksi jo vähän nahistuneet vihannekset ja kuivahtaneet leivät ruuan valmistuksessa luoden tähteistä uusia herkkuja, kuten mausteista kasvissosekeittoa, lämpimiä voileipiä tai uunivanukasta.