Matkustaminen lapsen kanssa

On olemassa ihmislaji, joka ei laisinkaan stressaa ikinä. Mistään. Heille lento Atlantin yli lapsikatraan kanssa on suunnilleen yhtä vaikea nakki kuin lähikaupassa käynti, eivätkä he mieti puolta yötä valveilla kolmea viikkoa etukäteen miettien, mikä kaikki VOI mennä pieleen.

Ollapa he.

Koska sitten on tämä toinen sakki, me. Me jotka lähtökohtaisesti haluamme kasvattaa lapsistamme järkeviä ihmisiä, ja siinä sivussa mielellään pysytellä mukavissa sielun ja ruumiin voimissa itsekin. Mikä se sitten on, se järjetön huoli, joka meihin iskee kun toimintaympäristö muuttuu ja lapset ovat mukana? Pohdiskelimme näitä vinkkejä nyt lähinnä tätä jälkimmäistä ihmisryhmää ajatellen, koska siihen kuulumme itse. Te löysin rantein ottajat - nauttikaa elämästä. Mekin yritetään.

Matkakohteen valinta

Jos olet tässä hommassa mallia rookie, ensimmäiseksi matkakohteeksi emme suosittele Thaimaata. Vaikka se on ihana, stressikertoimen ylikuumenemisen vuoksi suosittelemme pehmeää aloitusta jossakin hieman lähempänä, koska lentomatka. Kaikista pehmein versio on tietysti kotimaanmatkailu. Puuhamaa, Särkänniemi, Linnanmäki, Muumimaa, eläinpuistot, mökki, mummola tai jonkun muun mummola - siinäpä ajatuksia näin alkuun.

Ulkomaanmatkailun voi aloittaa klassisesti vaikkapa Ruotsin laivalta, ja jos oikein seikkailumieltä kutkuttaa, hieman kauempaa etelästä löytyy esimerkiksi Legoland.

Aurinkoa kaipaaville lähimmät biitsit löytyvät varmasti turistikohteista parin-kolmen tunnin lentomatkan takaa, eikä palveluista tarvitse tinkiä. Reppureissusta älä edes haaveile.

Rokotukset

Matkakohde valittuna onkin sitten seuraavaksi hyvä varmistaa, mitkä mahdolliset pöpöt mahtavat tarvita karkoitusta rokotusten muodossa. Noin pääsääntöisesti suomalainen lasten rokotusohjelma on suhteellisen kattava, neuvolasta voi kysyä lisävinkkiä tarvittaessa. Googlaa jos uskallat.

Vakuutukset

Matkavakuutukset on syytä olla kunnossa. Toistamme: matkavakuutukset on syytä olla kunnossa. Jos vaikkapa ruokamyrkytys tai vatsatauti yllättää, on huomattavasti miellyttävämpää päästä asioimaan lääkärin kanssa ilman yllättäviä kommervenkkejä, kuten vaikkapa sitä, että kukas nämä viulut maksaakaan. Vakuutus korvaa.

Pakkaaminen

Lentoliput valmiina, passit löydetty, mitäs muuta tarvitaan kuin hammasharja..? No, aikalailla kaikenlaista. Uikkarit, UV-vaatteet, aurinkorasvat, (joo periltä saa, mutta saako viidenkympin suojakertoimella?) vaihtovaatetta tarpeeksi, hellehattua, kelluketta… Kaikki mahdollinen. Sitä virhettä älä tee, että annat alakouluikäisen tai sitä nuoremman pakata itse. Laukku voi olla täynnä vähän-vaikka-mitä ei-niin-tarpeellista, ja lisäksi lentokenttävirkailijaa saattaa joissakin kohteissa kiinnostaa, kuka laukun on pakannut.

Käsimatkatavarat

Lentomatka edessä, mukana yksi leikki- ja toinen vaippaikäinen. Jes. Vaipat, pullot, maidot, eväät, lelut, viihdykkeet, peppurasvat… Kaikkia näitä voit tarvita. Korvakipuisen tai tylsistyneen pienen matkaseuralaisen kanssa välttämättä mikään ei toimi, mutta varmista, että mukana on riittävästi tekemistä. Ota mukaan niin paljon viihdytyshärpäkettä kuin a) kehtaat ja b) jaksat kantaa, niin niskaasi kohdistuva kollektiivinen syyllisyyskatse on huomattavasti pienempi. Niskakakalle et mitään voi, mutta kosteuspyyhkeitä käyttäen haju ei ehkä leviä kovin kauas.

Rentoutuminen

Perillä, kaikki ehjinä ja suuremmitta traumoitta selvinneenä? Hienoa. Hyvin te vedätte. Nyt olisi sitten sen rentoutumisen aika. Altaalle, aurinkoon, rannalle, kohteeseen… Jos on lämmintä, muista tasainen juominen ja välipalat. Jos ei ole lämmintä, muista tasainen välipalavirta silti. Aina ei välttämättä se paras ravintola löydy heti, ja sen etsimisen kestää huomattavasti mukavammin kun mukana ei tarvitse kuljettaa nälkäpalosireeniä.