5 + 1 vinkkiä lastenhuoneen kesäsisustukseen

Tuuleta, valaise, konmarita!

Kesäaurinko on niin kaunis, mutta niin kovin armoton paljastaessaan kaikki pölyhiukkaset ja nuhjaantuneet kulmat kotona.

Kesä on aikaa, jolloin tekee mieli tuulettaa, valaista, konmarittaa, kirkastaa ja karistaa talven pölyt jaloista ja nurkista. Mieli kaipaa selkeyttä ja raikkautta, ja nurkkien raivaaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta. Todennäköisesti mikään huone kodeissamme ei ole niin täynnä tavaraa kuin lasten valtakunta. Kun (tai jos!) sinne sallitaan aikuisille pääsy, kannamme kortemme kekoon vinkkaamalla muutaman asian niin pienten kuin vähän jo isompienkin lasten huoneiden kohentamiseen:

Huonekasvit

Kun päivät ovat valoisia, myös sisällä kukkivat viherkasvit antavat kotiin fiilistä ja vehreyttä. Kasvit, kuten biologian tunneilta hämärästi ehkä muistamme, tuottavat myös happea, ja parantavat huoneilman laatua. Lastenhuoneeseenkin voisi siis olla hauska idea hankkia kasvi tai pari - puhdistamaan ilmaa ja ehkä myös yhteiseksi “Pidetään tämä hengissä kastelemalla” -projektiksi.

Pimennysverhot

Valon määrä lisäntyy kesällä huimasti, ja mikäs sen ihanampaa. Meille vanhemmille olisi kuitenkin myös ihanaa saada lapsosemme nukkumaan hyvät yöunet, ja yksi unen laatuun vaikuttava asia voi olla niinkin yksinkertainen kuin tarpeeksi pimeä huone öisin. Sälekaihtimet auttavat jonkin verran, mutta niiden lisäksi kannattaa kokeilla vaikkapa pimentävää rullaverhoa, tai varsinaisten sisustusverhojen taakse lisättävää, pimentävää kangasta.

Iso matto

Niin pienet kuin isotkin leikit rakennetaan usein lattialle - yleensä siellä on aina eniten tilaa. Leikkien mukavuutta lisää huomattavasti tarpeeksi pehmoinen matto, jonka päällä on kiva kasata legomaailmoja ja jonka päällä voi tehdä vaikkapa sirkusesityksen ilman muksahtamisen vaaraa. Leikkeihin mukaan otettu aikuinenkin arvostaa, jos saa istua hieman lattiaa pehmeämmällä alustalla.

Protip: Älä hanki pitkänukkaista mattoa. Tiedät miksi, kun olet kerran siivonnut siltä saavillisen pikkulegoja.

Tilaa leluille

Kun ensimmäinen lapsi syntyy, meillä vanhemmilla on usein yleviä periaatteita, kuten vaikkapa että hankimme vain ja ainoastaan puisia ja sisustukseen sopivia leluja. Periaatteet ovat kivoja, kunnes arkirealismi ja ystävät, sukulaiset ja tuttavat saapuvat lahjoineen - ja lapsi todennäköisesti rakastuu juuri siihen kaikista kovaäänisimpään muoviseen leluun. Ajan mittaan lastenhuoneessa tapahtuu leluräjähdys, mikä on sinänsä hämmentävää, koska meillä vanhemmilla ei välttämättä ole mitään käsitystä mistä kaikki tuo tavara on tullut. Ainoa tapa suitsia tavarakaaosta on (salaa suoritetun konmarittamisen lisäksi) järjestää lastenhuoneeseen tarpeeksi säilytystilaa: Laatikoita, koreja ja bokseja. Elleivät sisustussuunnitelmat ole pahassa konfliktissa tämän kanssa, suosittelemme lämmöllä läpinäkyviä ja kannellisia versioita, sillä niistä näkee helposti mitä ne sisältävät, eikä lapsen (välttämättä) tarvitse purkaa kaikkia laatikoita löytääkseen etsimänsä. Ehkä.

Tilaa mielikuvitukselle

Harva asia maailmassa on yhtä rikas kuin lapsen mielikuvitus. Se saa omasta huoneesta kädenkäänteessä discon, nojatuolista avaruusaluksen ja sängystä laivan. Meidän vanhempien tehtävä on vaalia mielikuvitusta ja antaa sen lentää. Mielenrauhamme kannalta on siis hyvä tsekata lastenhuoneen huonekalut sen varalta, kestäväthän ne varmasti päällä hyppimisen, ylösalaisin kääntämisen ja kiipeilyn. Ihmeellisyyksiä ei tarvita, mutta esimerkiksi iltasatua varten lapsen huoneessa olevan nojatuolin on syytä olla sen verran tuhtia tekoa, että se kestää selkänojan käyttämisen vuorenhuippuna.

 

+1

 

Valaistus

Lastenhuoneessa on hyvä olla toimiva yleisvalaistus, mutta etenkin hämärinä iltoina kaivataan ainakin pieni lamppu sängyn viereen iltasatuhetkeä varten, mahdollisesti yövalo pienelle pimeänpelkääjälle, sekä isommalle koululaiselle työvalo koulupöydän ääreen. Pienemmät valaisimet palvelevat loistavasti tarvittaessa myös telttaleikkikäytössä, nukkekodin kohdevaloina sekä vaikkapa avaruusaluksen keulalamppuina. Koska usein käyttötarpeet voivat olla moninaiset, meidän vanhempien kannattaa tarkistaa lamppujen turvallisuus sekä se, kuumuvatko ne vilttitelttaan unohtuessaan.