Lapsiperheen puuhavinkit – eli mitä tehdä tylsänä päivänä

”Mulla ei ole mitään tekemistä”

kuuluu pienen perheenjäsenen suusta. Mitä sitten tehdä yhdessä lasten kanssa, kun päivän lastenohjelmatkin on jo katsottu?

Tee sitä, mistä pidät itse

Minusta pienten lasten kanssa kannattaa tehdä asioita, joista itse nauttii. Tämä kuulostaa ehkä äkkiseltään itsekkäältä ja oudolta, mutta uskon ihan oikeasti, että koko perheellä on aika kivaa, jos vanhemmilla on kivaa. Siksi en tee lasten kanssa asioita, joista en ollenkaan tykkää. En suunnittele vapaapäiviä sen mukaan, että ehdimme mahdollisimman paljon ja kierrämme kaikki lastentapahtumat. Emmekä me kierrä. Taidamme olla aika paljon kotona.

Kotona voi laittaa musiikin soimaan ja tanssia yhdessä. Jokainen voi valita yhden kappaleen kerrallaan. Ok, taapero hokee koko ajan ”Ei tätä”, jos soitan omia lempikappaleitani. Jos kotiin hankkii jumppamaton, käsipainot ja joitakin muita liikuntavälineitä, samalla voi tehdä pienen kotitreenin. Kunhan ei haittaa, että ainakin yksi lapsi kiipeää koko ajan päälle.

Lasten kanssa voi myös lukea, halia, jutella, piirtää, maalata, askarella ja pelata, jos sellaisesta tykkää. 3-vuotias osaa pelata ainakin muistipeliä. Meidän lapset tykkäävät käydä myös kylvyssä ja parasta on, jos siellä saa maalata sormiväreillä. Ei saa enää nykyään. Kun pesin ja pyyhin kylppärin kaakeleita ja harjasin esikoisen sinistä mahaa puhtaaksi sormiväreistä, päätin, että 40 minuutin siivous on liikaa vartin omasta ajasta.

Tee kotitöitä lasten kanssa

Minusta lasten kanssa kannattaa tehdä myös kotitöitä. Niitä kun on kuitenkin pakko tehdä joka päivä. Esimerkiksi ruuanlaitossa taaperolle sopivia tehtäviä on perunankuorien vieminen roskiin ja salaattiaineiden siirtäminen leikkuulaudalta kulhoon. Olkoonkin, että puolet perunankuorista putoaa lattialle ja olisin itse hoitanut saman 15 kertaa nopeammin.

Melkein kaksivuotias taapero osaa myös ojentaa narulle ripustettavia pyykkejä. Jos koet olosi energiseksi, voit myös leipoa lasten kanssa. Tosin ainakin meillä on käynyt yleensä niin, että 3-vuotias on todennut viiden minuutin jälkeen, että ”nämä muffinssit jäävät nyt äiti sun hommaksesi”.

Lähtekää ulos ennen riitaa

Jos tunnelma kotona muuttuu kireäksi, kannattaa lähteä aina ulos. Aina. Vaikka olisi huono sää. Olen todennut tämän monta kertaa. Jos porukasta kaksi jo huutaa, ei kannata odottaa, että on itse saman raivon vallassa. Kannattaa taistella ulkovaatteet päälle ja laskea kymmeneen tai sataan, sillä jo ensimmäinen henkäys ulkoilmaa virittää kaikki paremmalle tuulelle.

Aika usein pihalla on naapuri tai leikkipuistossa tuttu, jonka kanssa voi jutella. Elämän pienien hetkien jakaminen muiden lapsiperheiden kanssa tuntuu minusta usein ihanalta. Samalla kuulee, että naapureillakin oli juuri flunssa, heidänkin lapsensa heräili yöllä ja heilläkin on koti siivoamatta. Muistutus siitä, että moni muukin rämpii samassa ihanassa ja raskaassa ruuhkavuosisuossa, tuntuu aina tosi hyvältä. Jos kukaan muu ei ole kuitenkaan lähtenyt loskakeliin ulos, ulkoilu virkistää yleensä silloinkin. Leikkikää esimerkiksi hippaa tai piilosta taskulamppujen kanssa.