Lapsiperheen sisustus - kuinka kesyttää lelukaaos ja pienten tuholaisten jäljet?

Inspiraatiokoti ja todellisuus

Oletko joskus lukenut sisutuslehteä, -blogia tai selannut Pinterestissä ja nähnyt toinen toistaan kauniimpia koteja? Tämän jälkeen olet nostanut katseesi ympärilläsi vallitsevaan kaaokseen ja huokaissut?

Tuttua. Niin tuttua.

Vaikka sisustusblogin äiti hehkuttaakin valkoisen sohvan vesipestäviä päällisiä, haluaisimme tiedustella, miten niistä mahdollisesti saa permanent markerin tai mustikkamuffinsin kunnialla pois?

Kokemuksemme mukaan nimittäin ei mitenkään.

Jenkkileffojen muovipäällystesohvalinjalle kieltäydymme kategorisesti lähtemästä, joten mikä neuvoksi?

Pesuaine, sohvatyynyt ja kulmalistat apuun!

Tähän mennessä sohvan suhteen olemme noudattaneet seuraavaa kaavaa: kaurapuuron (tai mahdollisen muun neutraalin) värinen sohva, hyvä huonekalupesuaine ja, no, haukankatse.

Siitä huolimatta HUPS-tapauksia sattuu, ja silloin pelastavana enkelinä toimivat strategisesti sijoitetut sohvatyynyt. (Puolisoille tiedoksi: tästä syystä niitä ei koskaan voi olla liikaa.)

Välttääksemme myös “vaatteenmerkkaustussia tapetissa” -tyyppiset tapaturmat, olemme myös pyrkineet pitämään aikuisten ja lasten piirrosvälineet erillään. Jos lapsille on tarjolla tarpeeksi vesiliukoisia ja muita taiteiluvälineitä, on katastrofeilta ehkä helpompi välttyä.

Yksi vanhemmuusuramme riemuvoittoja on ollut tämä lifehack: kulmalistat. Potkuautot, -mopot, pikkuautot, legoalukset, keppihevoskilpailut, sählytreenit, valomiekat… Kaikki nämä aiheuttavat mukavaa jälkeä erityisesti seinien kulmiin, ja nämä kohdat alkavat yllättävän nopeasti näyttää taistelutantereelta. Monelta paklaukselta ja maalaukselta on selvitty kulmalistojen ansiosta, eikä (pien)hälytysajoneuvoliikennettä ole tarvittu enää ohjata napakoin äänenpainoin ulos.

Kaikki hyödyksi säilytyskalusteina

Vauvan tullessa taloon jokaikinen pieni pupu, muu pehmolelu ja helistin näyttää maailman suloisimmalta tavaralta. Jotakin mystistä tapahtuu lapsen ensimmäisinä elinvuosina lelumäärälle, ja ennen pitkää vanhemmat huomaavat että lelukaaoksen suitsimisessa on otettava järeät aseet käyttöön. Sisustusblogien kauniisti sijoitellut keinuhevoset voi suurimmaksi osaksi unohtaa siinä vaiheessa, kun olohuoneen matolla on 27456 pikkulegoa.

Suosittelemme katsomaan kotia uusin silmin. Kaikki, mikä voi olla säilytyskaluste, ON säilytyskaluste. Olkoon se rahi, kori, laatikko, ämpäri (näitä saa nykyisin yllättävän monista paikoista ihan ilmaiseksi) tai mikä vain - kun leluille on olemassa edes jokin ennalta määritelty paikka, ne todennäköisimmin ehkä myös päätyvät muualle kuin vanhemman jalkapohjaan.

Lapset mukaan kotitöihin

Siisteyskäsityksiä on moneen lähtöön, ja jokainen perhe muodostaa omat käytäntönsä sen pohjalta, mikä tuntuu sopivimmalta ja tarpeellisimmalta tasolta siisteyden suhteen. Olemme hyvin tuloksin ottaneet lapset mukaan siivouspäivän puuhiin. Hyvin pienikin ihminen osaa tarttua vaikkapa pölyrättiin ja kokee itsensä tärkeäksi auttaessaan vanhempaa kodin askareissa. Koetamme myös lempeästi iskostaa hiukan isommille tyypeille sen, että jokainen osaa ripustaa oman takkinsa naulakkoon ja laittaa kengät eteisessä siististi. Tulokset tässä koulutusvaiheesa ovat vielä suhteellisen vaihtelevia, mutta pysyttelemme positiivisina tulevaisuuden suhteen.