Parhaat yökyläilyvinkit

Yökylään? No miksei!

Lapset ovat jo pitkään puhuneet yökyläilyistä ja pyjamabileistä. Pienistä vihjeistä on siirrytty muistuttelemisen kautta mankumisen asteelle, jolla ulospääsyä tilanteesta ei enää oikein ole - erityisesti kun oma muksu on käynyt jo muutaman kerran yökylässä kavereiden kotona.

Mutta kun tilaa ei ole niin valtavasti… eikä sille kaverilapselle olisi tarjota omaa sänkyä. Vai voiko muksut majoittaa levitettävällle sohvalle?

Älä huoli. Kyllä voi.

Yökyläilymajoitus - vähän tilaa ja rajattomasti mielikuvitusta

Kuiskutus- ja kikatusjutut sujuvat todennäköisesti sitä paremmin, mitä eksoottisemmat nukkumajärjestelyt (okei, “vanhemman valvonnassa” -klausaali tähän väliin) keksitte, joten pähkäilimme muutaman vinkin, joista selviää vaikkei vierashuonetta olisikaan tarjolla;

 

 1. Siskonpeti. Ihan varmasti olet testannut lapsuudessasi tätä itsekin. Tai teiniaikoina. Okei, opiskeluaikana? No, vaikket olisi testannutkaan, selviät tästä kyllä. Konsepti ei voisi olla simppelimpi: kaksi patjaa lattialle vierekkäin, tyynyt, peitot ja lakanat mukaan. Valmis. Jollei ylimääräisiä vuodevaatteita vaikkapa mökkiolosuhteissa löydy, muistuta lapsen kaveria ottamaan makuupussi mukaan.
  Ekstrapointsit siitä, jos supattajille on tarjolla oma huone, mutta mitenkään välttämätöntä se ei ole. Ymmärrä vain itse vetäytyä pois olohuoneesta tarpeeksi ajoissa, jotta muksut saavat olla keskenään. Muista korvatulpat (itselle).
 2. Pienet yökyläilijät (mikseivät hiukan isommat koululaisetkin) rakastavat erilaisia majoja. Löytyykö varastosta, vintiltä tai muusta jemmasta pari ylimääräistä varapatjaa? Loistavaa. Anna muksujen rakentaa niistä majan seinät (ei tarvitse ohjeistaa, usko pois), heitä perään muutama lisäviltti, ja maja on valmis alta aikayksikön.
  Jos sinulta liikenee vielä taskulamppu tai pari, on loppuillan ohjelmakin valmis. Mikään ei ole hauskempaa kuin majassa kummitusjuttujen kertominen, ja sitten hiukan peloissaan turvallisessa majassa nukkuminen.
  Vinkki tähän väliin: jos lapset todella nukahtavat majaansa, ennustamme pieniä yövaeltajia jossakin vaiheessa. Kaikkien niiden vilttien alla tulee nimittäin todella kuuma. Olemme testanneet. Emme kerro tapahtuiko testi tämän vuosituhannen puolella.
 3. Jos aikaa, viitseliäisyyttä ja sorminäppäryyttä löytyy, on Pinterest pullollaan telttavinkkejä (testaa vaikkapa haku DIY tent for kids).
  Harjanvarsista ja tarpeeksi suuresta kankaanpalasta tai viltistä voi rakentaa vaikka intiaanihenkisen tiipiin, kodan tai prinsessateltan. Siitä voi jopa tulla niin hieno, että se jää pysyväksi sisustuselementiksi.

  Tässä kohtaa haluamme lämmöllä muistuttaa, että näissä kekkereissä kannattaa perfektionismi unohtaa kynnykselle. Vaikka sormet kuinka syyhyäisivät rakentaa Maailman Upein Uniteltta, kannattaa astua suosiolla takavasemmalle ja joko antaa lasten askarrella telttansa itse, tai avustaa vain sallituissa kohdissa.
  Tiedämme kokemuksesta, mihin surffaus Pinterestissä voi johtaa, ja SORI NYT VAAN kaikki visualistiäidit, nämä eivät ole teidän bileenne. Tai jos ovat, hoida rakennushomma tyylikkäästi ennen muksujen tuloa.

 4. Ei huvita askarrella, eikä se oikein vielä onnistu muksuilta, mutta olisi silti kiva mahdollistaa lapsille tunnelmallinen ja hauska telttamainen kaveriyökyläily?
  Telttakatoksia saa valmiina kaupasta. Ainakin Ikeasta. Oma vaativa roolisi on maksuhenkilön homma sekä koukun virittäminen kattoon.
  Jollei ikeaa ole lähettyvillä tai suurta halua sinne suunnata, tämä helppo versio onnistuu tumpelommaltakin:
   - Viritä huoneen poikki tarpeeksi jämäkkä naru (lanka ei riitä, pyykkinarun paksuinen lienee erittäin ok) ja varmista että se on molemmista päistä tarpeeksi napakasti solmittu
  - Heitä narun yli viltti, lakana tai muu suuri kangas
  - Asettele patjat ja vuodevaatteet teltan alle
  - Tunge suuren kankaan helmat patjojen alle saadaksesi aikaan telttamaisen efektin
  - Ta-daa.

 

Jos haluat olla supervanhempi/mummi/kummi/tms., tee yökyläilijöille iltapala joka on sallittua nauttia telttamajoituksessa ja tarvittaessa jeesaa romahtaneen telttarakennelman kanssa. Noin muutoin lähinnä pysyttele pois tieltä. Älä salakuuntele. 

 
Ritva Bergström
Asuntosäätiön viestintäpäällikkö