Sadepäivän menovinkit

Tekemistä vailla?

Pitkähihaiset oli jo ehditty pakata varastoon kun yllättäen yön aikana lämpötila laskee kymmenen astetta ja aamulla kosteus tiivistyy ikkunoihin? Vettäkin sataa, ja tuuli tuntuu lähinnä loppusyksyn puhurilta.

Jep. Tämän tunteen olemme tulleet tänä kesänä tuntemaan, emmekä uskalla vieläkään luottaa että Keski-Euroopan helteet eksyisivät Suomeen. Juuri kun piti jo olla jäätelö- ja rantakeli!

Mitä siis tehdä, kun pienille energiapakkauksille olisi suotavaa keksiä jotakin ohjelmaa, ja ulkoilu houkuttaa suunnileen yhtä paljon kuin juurihoito?

Tekisi mieli ehkä saada vanhempanakin jotakin irti vierailukohteesta. Ehkä edessä on viikonloppureissu pääkaupunkiseudulle, ja loman merkeissä olisi mukava tutustua vaikkapa erilaisiin museoihin.

Annahan meidän vähän auttaa.

Kaikella saa leikkiä, kaikille on puuhaa

Heti ensimmäisenä mieleen tulee Helsingissä lasten kaupunki, joka löytyy Senaatintorin laidalta. Paikka on nimensä mukaisesti suunnattu perheen pienimmille, ja museo se on vain siinä mielessä, että historiallisia esineitä ja asioita on paljon esillä. Kaikkeen saa koskea ja lähes kaikilla tavaroilla leikkiä. Katettu lastenvaunuparkki, kahvila, sekä asianmukaiset wc-tilat löytyvät myös. Lämmin suositus.

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo löytyy nimensä mukaisesti Annankadulta, ja tarjoaa paljon tekemistä ja katselemista pienille ja suurille. Kurssit ja näyttelyt kannattaa ehkä tsekata etukäteen, jos mielessä on jotakin mitä erityisesti haluaisi kokea. Plussaa myös kivasta kahvilasta.

Tervetuloa museoon!

Vaikka äkkiseltään voisi toisin luulla, myös Kiasmaan ja Ateneumiin ovat lapset erittäin tervetulleita. Jonkinlaiset käytöstavat on toki hyvä teroittaa mieleen ennen käyntiä, ja kun ne kuitenkin unohtuvat, pysytellä tiiviisti lasten kintereillä koko kierroksen ajan. Vaikka näyttelyiden taideteokset ja esineet ovat kiehtovia, aika moneen niistä ei saa koskea pienillä eikä suurilla tahmatassuilla.

Eläimistä kiinnostuneelle pienelle ihmiselle voi Luonnontieteen museo olla huikea elämys. Jo aulassa tulijaa tervehtii valtava norsu, ja kierroksen edetessä pääsee katsomaan monenlaisten eläinten (lasisiin) silmiin ja vähän jännittämään karhun ja leijonan edessä. Löytyypä museosta myös valtava dinosauruksen luurankokin (joka ei taida olla ihan aito, mutta ei kerrota kenellekään) pienten dinotietäjien riemuksi.

Tarjolla tekemistä monipuolisesti

Lisää mahtavia vinkkejä siitä mitä kaikkea tekemistä pääkaupunkiseudulla voi lasten kanssa keksiä löytyy esimerkiksi Visit Helsingin hienosta listasta. Tunnemme myös muuan viisivuotiaan, jolle huikein kokemus oli päästä juoksemaan Tuomiokirkon portaita edestakaisin.

Ehkä paras vinkkimme tuleekin tässä: käy aikuinen polvillesi, ja katsele hetken maailmaa sieltä reilun metrin korkeudesta. Sieltä saa (kipeiden polvien lisäksi) välillä aika jännää perspektiiviä maailmaan.