Väreillä virkeyttä kattaukseen

Arkiruokaan uutta pontta kauniilla kattauksella

Toisinaan ne pienimmät asiat vaikuttavat siihen, onko pöytään kuinka mukava käydä. Tavallisempikin arkiruoka nousee aivan uusiin sfääreihin, kun kattaus on kutsuva. Jos on tapana usein unohtua kiireessä syömään sohvalle, tai raivata tilaa pöydän päähän juuri sen verran, että mahtuu syömään, voi ajatus kattauksesta tuntua samaan aikaan kiehtovalta, mutta vieraalta. Ei hätää, ei tarvitse kuitenkaan jokaista ateriaa lähteä samalta istumalta kattamaan kuin Ritz-Carltonissa. Viikonloppukattauksesta on kuitenkin mahdollista tehdä hauska perinne, ja esimerkiksi keskiviikkoisin toistuva tapas-iltama on paitsi hauskaa yhteistä aikaa, niin myös pientä vaihtelua arjen keskelle.

Syksyisin on helppo ottaa värejä jo pelkästään luonnosta. Muutama värikäs vaahteranlehti, pihlajanmarjat tai vaikkapa kaupasta ostetut pikkukurpitsat tuovat kattaukseen väriä sekä iloisen visuaalisen lisän. Maanläheisen kattausteeman kanssa voi hyödyntää myös muita lähimetsän antimia: puolukanvarpuja, käpyjä ja vaikkapa havuja.

Pienet nyanssit tekevät paljon

Mikäli silmää miellyttävä väripaletti ei löydy lähimetsästä, on onneksi tästä huolimatta vaihtoehtoja hyvinkin paljon. Jo pelkästään värillisin lautasliinoin voi luoda pöytään paljon ilmettä. Ole uskalias, ja kokeile asettaa servetti välillä eri tavoin, kuin sen tyypillisesti teet. Pienet nyanssit vaikuttavat visuaalisissa toteutuksissa hurjasti, joten kokeile rohkeasti!

Jokaiselta todennäköisesti löytyy kaapista mummin, kummin, naapurin tai jonkun muun antama kaitaliina tai pari. Näitä voi helposti hyödyntää kattauksessa yhtälailla. Esimerkiksi kuuden hengen ruokapöydän kanssa kolmesta kaitaliinasta saa pöydälle ja kattaukseen sangen pikantin lisän, kun kaitaliinat laittaa pöydän päälle poikittain.  Kaitaliinat saavat myös surutta olla eriparisia keskenään, se ei suinkaan haittaa. Eriparisuutta voi tasapainottaa yksivärisillä astioilla ja selkeillä, yksivärisillä lautasliinoilla.

Kattamisen ei tarvitse olla kallista

Usein, kun puhutaan kattauksista, on ensimmäiseksi mielessä brändiposliinia ja kalliita aterimia. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin! Myös budjetilla on mahdollista kattaa näyttävästi. Servettien, olemassa olevien tarjoilu- sekä ruokailuastioiden kekseliäs käyttö ja reipas yhdisteleminen tuovat jo itsessään lisää silmänruokaa pöytään. Pidä mielessä; ei ole väärää tapaa tehdä, eikä tässä kannata pelätä virheitä! Kokeile ja yhdistele rohkeasti jopa sellaisia astioita, värejä ja materiaaleja, joita et ole aiemmin juuri käyttänyt.

Jos intoa löytyy, kannattaa suunnata esimerkiksi paikalliselle kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Näistä löytyy hyvin usein toinen toistaan erikoisempia tarjottimia, liinoja sekä tarjoiluastioita. Toisinaan saattaa löytää myös tätä jo keräilyarvossa olevaa brändiposliinisarjaa, yksittäisiä ihania kermakoita tai sokerikkoja. Löytöjä saattaa tehdä myös erilaisten ottimien ja aterimien muodossa, toki kattaustekstiilejä unohtamatta. Ja tykkäähän kierrätyksestä lompakon lisäksi myös ympäristö!

Ei sääntöjä!

Kuka sanoo, että noin ei voi tehdä? Ei kukaan. Tällaisissa asioissa kaikki on sallittua. Ilottele väreillä, nosta pöydälle erilaisia ja -korkuisia maljakoita ja vateja, hulluttele erilaisin tarjoiluastioin. Kuka muka määrää, että spagetti on tarjoiltava aina joko kattilasta tai aakeanlaakeasta tarjoiluvadista? Kokeile joskus laittaa spagetti tai pasta korkeaan astiaan (vaikka siihen Aalto-maljakkoon, se on ihan hauska juttu oikeasti!) tai annostele se laseihin.

Voit surutta myös asetella valonauhaa, kynttilöitä tai muuta pöydälle kattausta piristämään. Toisinaan kauttauksessa enemmän on todellakin enemmän, eikä runsasta tyyliä tarvitse pelätä, vaikka tavallisesti skandinaavisen pelkistetystä linjasta pitäisikin.

Kokeile ennalta-arvaamattomasti erilaisia tyylejä ja yhdistelmiä. Lapsiperheessä voi olla ihan hauskaa antaa myös jälkikasvun hoitaa kattaminen mieleisekseen näkemällä tavalla - sillä tapaa meidän aikuistenkin visuaalinen katse saattaa taas pikkuisen avartua!