Päiväkodin aloittavan muistilista

Lapsen siirtyminen päiväkotiin tuo mukanaan monia rutiineja sekä lapselle että vanhemmille. Hoitoon vieminen, lapsen valmiuksista ja tavaroista huolehtiminen sekä tarhasta noutaminen tuovat monia uusia haasteita arkeen.

Lapselle päiväkoti on uusi ja tuntematon ympäristö. Päiväkoti on monelle lapselle ensimmäinen paikka, jossa tapaa päivittäin uusia saman ikäisiä ystäviä. Lapselle tämä on suuren muutoksen aikaa. Hän siirtyy ympäristöön, jossa ei ole enää ainoastaan perheensä parissa ja monet asiat tehdään yhdessä toisten kanssa päiväkodin ohjaajien opastuksella. On siis hyvä, että muut rutiinit pukeutumisesta kulkemiseen sujuvat kaiken tämän uuden ja ihmeellisenä äärellä koko perheeltä.

Kokosimme yhteen vinkkejä päiväkotiaikaan valmistautuville perheille.

1. Keskustelkaa uudesta asiasta yhdessä

Lapsen kanssa kannattaa keskustella tulevasta päivähoidosta. Puhukaa myös tunteista, jotka liittyvät tähän uuteen kokemukseen. Monelle lapselle ja aikuiselle eron hetki päivän ajaksi voi olla kova paikka. Kerro lapselle, miten mukava paikka päiväkoti on ja kuinka siellä on kavereita sekä mukavaa tekemistä. Kun olet itse sinut asian kanssa, lapsi aistii tuntemuksesi.

2. Tutustukaa hoitopaikkaan yhdessä

Käykää yhdessä tutustumassa hoitopaikkaan ja hoitajiin. Kun lapsen kanssa käy ihmettelemässä uutta paikkaa, oivaltaa hän usein nopeasti, kuinka upea ja mukava paikka päiväkoti on. Kerro lapselle, miten hienoja leikkipaikkoja näet ja innosta häntä tutustumaan ympäristöön.

3. Valmistaudu erotilanteeseen

VKun eron hetki päiväkodin portilla koittaa, kannattaa siihen henkisesti valmis. Sanottuasi lapselle ”Hei, hei” lähde oikeasti pois tilanteesta. Kun erotilanteesta ei tule pitkittynyt, siitä syntyy rutiininomainen ja normaali tilanne sekä lapselle että vanhemmalle.

4. Vaatepolitiikka ja tärkeät tavarat

Päiväkotia varten on hankittava tiettyjä vaatteita. Tärkeimpiä ovat vaatteet ulkoiluun, sekä eri keleille sopivat vaatteet. Päiväkodissa ulkoillaan paljon, vatteiden pukeminen on lapsille meluisa ja usein haastava tilanne. Huomion pukemisen ja riisumisen helppous vaatevalinnoissa.

Älä jatkuvasti kuskaa vaatteita tarhan ja kodin välillä. Kerää paiväkotiin tarvittavat vaatekerrat varalle. Muistaa nimetä kaikki vaatteet selvästi!

Varsinkin aluksi on hyvä tuoda kotoa jotain tuttua ja turvallista lapselle. Oma unilelu tuo monelle helpotuksen päiväunille siirryttäessä. Myös vanhempien kuva voi auttaa eroahdistuksessa lapsen sopeutumista.