Koti syyskuntoon - 5 vinkkiä

Syksy on saapunut! Kiireisen loppukesän jälkeen syksyn myötä vapautuu usein aikaa myös kodin saattamiselle kylmiin iltoihin ja vuodenajan muutokseen. Nämä viisi asiaa kannattaa ottaa huomioon kotona ennen talven tuloa.

1. Parveke kuntoon

Parvekkeen kuntoon laittaminen aloitetaan siivouksella. Lattian imurointi ja pesu pitävät tilan kunnossa ja raikkaana. Lasitettu parveke muuttuu sesonkiin sopivaksi tunnelmallisilla lyhdyillä tai ulkovaloilla. Jos parvekkeesi ei ole lasitettu, kalusteet on järkevintä putsata ja varastoida tai peittää suojaan lumelta.

Usein parvekkeita koristavat erilaiset kasvit myös talviaikaan. Syysistutuksista haaveilevan kannattaa pestä vanhat ruukut ennen käyttöä sekä asetella kasvit suojaan pahimmilta myrskyiltä parantaakseen niiden selviytymistä kylmistä keleistä.

2. Tunnelmaa sisustuksella

Mikäli omistat talviseen tunnelmaan ja pimeihin iltoihin soveltuvia sisustuselementtejä, on ne aika kaivaa esiin. Kaikki lämmintä tunnelmaa luovat kankaat, kynttilät ja koristeet tekevät kodista suojapaikan talven kylmyyttä vastaan. Myös joulun valot ja koristeet on hyvä kaivaa varastosta ennen kesän kalusteiden varastointia niiden eteen. 

3. Vaatevaraston päivitys

Talvivaatteiden esiin kaivaminen ja kesävaatteiden säilöön pistäminen kannattaa tehdä vaatteita ja tilaa säästäen. Pese vaatteet ennen säilytystä, jotta ne kiinnostavat tuholaisia mahdollisimman vähän. Varastoon menevät vaatteet säilyvät parhaiten kosteudelta suojassa, suljettaviin muovilaatikoihin tai tyhjiöpusseihin pakattuina.

Syksyn sateilla vaatehuolto on mukavaa puuhaa. Ompele paikalleen puuttuvat napit sekä käsittele nyppyyntyneet vaatteet nypynpoistajalla. Siistin näköiset vaatteet tekee mieli pukea päälle, ja rahaa säästyy kun uusia ei tarvitse ostaa. Oikealla pakkaamisella ja huollolla edellisen kauden vaatteet tuntuvat taas käyttöön otettaessa raikkailta.

4. Puutarhan syystyöt

Puiden varistettua lehtensä kannattaa käydä pikaisesti toimeen. Siisti piha takaa, että nurmi kiiltää ja kasvit kukoistaa myös seuraavana kesänä. Haravoi lehdet ja huolehdi hedelmäpuiden kunnosta. Kilpailevat latvat ja vaurioituneet kasvustot kannattaa karsia, jotta puun sato ja hedelmien koko olisivat mahdollisimman suuria. Myös jänisten ja myyrien aiheuttamiin tuhoihin varautuminen kannattaa.

Syksy on mainiota aikaa istuttaa uusia kasveja. Mikäli mielit näyttävää koko kesän ajan kukkivaa puutarhaa, kannattaa harkita joidenkin koristepensaiden, havu- ja sipulikasvien tai perennojen istutusta. 

5. Auton talvikunto takaa turvallisuuden

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa ennen kuin lumentulo yllättää. Talvirenkaat on pakko vaihtaa viimeistään joulukuun alussa, mutta nastarenkaat saa vaihtaa heti yöpakkasten tultua. Vaihdon yhteydessä tarkista myös rengaspaine ja muista merkata renkaiden paikat varastoinnissa. Auton siivous ja mahdollinen huolto varmistaa, että auton arvo ei tipu ennen aikojaan. Katso että lapio, harja ja ikkunan raaputtimet on paikallaan.