Mitä Asokoti eli asumisoikeusasunto maksaa?

Asumisoikeusasunnon hinta pohdituttaa usein asuntoa hankkivia ihmisiä. Jotta eri asumismuotoja voidaan kustannuksiltaan vertailla keskenään, on tiedettävä mistä kustannukset muodostuvat. Asumisoikeusasunnon hinta on laskettavissa hyvin yksinkertaisesti. Valistunut asunnonostaja ottaa huomioon kaikki asumiseen liittyvät edut ja kustannukset vertaillessaan asumisratkaisuja.

Asokodin (asumisoikeuskodin) hankintakustannus on enintään 15% asunnon hinnasta. Hankintakustannukseen lisätään myös indeksiosuus. Esimerkiksi 100 000 € arvoisesta asunnosta maksat vain 15 000 + indeksiosuuden. Lisäksi kustannuksiin tulee ottaa huomioon vakuusmaksu (vastaava kuin vuokravakuus).

Hankintakustannukset ovat huomattavasti omakotitalon vastaavia pienemmät. Suuret pankkilainat eivät rasita asokodin ostajaa. Muutettaessa maksettava vakuusmaksu on yleensä kahden kuukauden vastiketta vastaava summa.

Käytännössä asokodissa yhdistyvät vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Sinulla on täysi asumisoikeus asuntoosi ja maksat vain vastiketta, joka kattaa perusylläpidon. Lisäksi riskittömyyttä lisää erityisesti se, että saat asumisoikeusmaksusi (rakennusindeksillä tarkistettuna) takaisin luopuessasi asunnosta. On myös hyvä muistaa, että näin sinulla ei ole lainkaan jälleenmyyntiriskiä tai uhkaa jäädä kahden asunnon loukkuun.

Muuton jälkeen maksat kodistasi kuukausittaista käyttövastiketta. Kannattaa myös huomioida, että valtaosassa asokodeista on esimerkiksi ilmainen laajakaista. Tämän lisäksi yhteistyökumppanit tarjoavat paljon erilaisia etuja palveluistaan talon asukkaille.

Yksi paljon menoihin ja asumiskustannuksiin vaikuttava asia on tehokas kunnossapito. Yhtiö vastaa siitä puolestasi. Säästät aikaa ja vaivaa, kun ammattilaiset hoitavat suunnittelun pitkäjänteisesti. Näin suuretkaan remontit eivät yllätä asokodissa asuvia, eivätkä asumiskustannukset nouse yllättäen.

 

Vielä kertauksena, mistä hankintakustannukset koostuvat:

  • Asumisoikeusmaksu, 15% hankittavan asunnon hinnasta
  • indeksikosuus
  • Vakuusmaksu, yleensä vastaa kahden kuukauden käyttövastiketta
  • Vastike (ensimmäisen kuukauden vastike tulee maksettavaksi nopeasti)

 

Lisätietoa löydät alla olevan linkin kautta.

https://www.asuntosaatio.fi/etsi-asuntoja/asumisoikeus/tietoa-asumisoikeudesta

 

Voit myös aina olla yhteydessä asiantuntijoihimme, autamme mielellämme ja kerromme lisää:

https://www.asuntosaatio.fi/ota-yhteytta/yhteystiedot/yhteydenottolomake