Mikä on hoitovastike?

 

Asumisoikeusasumisesta kiinnostunut pohtii varmasti, millaisista kuluista Asokodissa asuminen koostuu. Tämän tekstin luettuasi tiedät, mitä hoitovastike tarkoittaa – ja mitä kaikkea sillä voi saada aikaan.

 

Hoitovastike pähkinänkuoressa

Hoitovastike on toinen puoli Asokodeissa maksettavasta kuukausittaisesta käyttövastikkeesta. Tiivistettynä voisi sanoa, että kaikki talokohtaiset kulut maksetaan hoitovastikkeella. Sen avulla pidetään huolta siitä, että kiinteistön palvelut pysyy toiminnassa ja asunnot hyvässä kunnossa.

 

Mitä hoitovastikkeella tehdään?

Hoitovastikkeella hoidetaan monia jokaisen asumiseen liittyviä pakollisia kuluja. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys, vesi ja sähkö. Asukkaan kannalta etu on myös siinä, ettei tarvitse itse hoitaa sopimuksia tai kilpailutuksia eri yhtiöiden kanssa.

Kuten omistus- tai vuokra-asunnossa, täytyy kiinteistön siivous ja jätehuolto hankkia ulkopuolelta. Nurmikot, pihat ja kulkuväylät on pidettävä kunnossa jatkuvalla ylläpidolla, myös näiden säännöllinen hoito taataan hoitovastikkeella.

Helpompaa elämää edullisesti

Hoitovastike pyritään pitämään niin pienenä kuin suinkin mahdollista. Asukastoimintaan mukaan lähtemällä voit vaikuttaa hoitovastikkeen suuruuteen, sillä asukkaat osallistuvat itse siitä kerättävien asioiden suunnitteluun. Asukastoiminnan kulut sekä mahdolliset talokohtaiset hankinnat päätetään asukastoimikunnan kokouksissa. Jos talon väki kaipaa grillikatosta tai lisää leikkivälineitä lapsille, hankinnoista keskustellaan asukastoimikunnan kesken.