Mökki talvikuntoon - muista nämä asiat

Mökkikauden loppuessa tulee tarkastaa, että kaikki tarpeellinen on tehty talvikunnon takaamiseksi. Kosteusongelmien esto, tavaroiden oikeaoppinen säilytys ja muut tärkeä niksit varmistavat, että mökille mukava palata. Muista ainakin nämä asiat kauden päättyessä.

Kosteusongelmien torjunta

Mökin tulee hengittää, myös talvella. Tarkista, että ilmanvaihtohormi piipussa on varmasti auki. Jos piipussa ei ole valmiina vedeltä suojaavaa hattua, laita sen päälle suojaus. Muista että ilman täytyy päästä kulkemaan hormin kautta suojauksesta huolimatta.

Kaikki venttiilit kannattaa jättää auki sisä- ja ulkolämpötilan tasaamisen vuoksi. Tuuletusaukot jätetään raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Kun roskat harjaa katolta ja puhdistaa räystäskourut, voi tarkistaa samalla katon kunnon.

Kylmyyden torjunta

Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että mahdollinen peruslämpö tai kuivanapitoon liittyvä lämmitys on toiminnassa. Peruslämpö suojaa mökkejä, joissa on vesiputket ja sitä vaativat kalusteet. Noin viiden asteen peruslämpö pitää huolta siitä, ettei pakkanen vahingoita putkia tai säiliöitä. Mikäli peruslämpöä ei pidetä yllä, tulee kaikki vesisäiliöt- ja putket tyhjentää vedestä. Vesijohtoverkoston voi sulkea vuodon estämiseksi.

Kuivanapitolämmitys sopii mökeille, joissa ei ole vesiputkia. Kuivanapitolämmityksessä lämpötila mökissä on koko ajan vain muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampi. Homeen kasvu sisätiloissa saadaan lämmityksen avulla torjuttua tehokkaasti, ja ratkaisu säästää lämmityskuluissa.

Vaikka mökillä olisi sopiva lämmitys, kannattaa elektroniikkalaitteet säilyttää mahdollisuuksien mukaan kotona tai lämpimässä varastossa, ettei kylmyys tai pakkanen vaurioita niitä. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet raolleen välttääksesi homeen muodostumista

Varkaiden torjunta

Varkauksiin varautuminen on kannattavampaa kuin niiden selvittäminen jälikäteen. Tarkista, että mökin lukot ovat kunnossa. Turvalukko ja ikkunasalvat ovat avuksi murtojen torjumisessa. Kameravalvonta voi myös tuoda mielenrauhaa, ja nykyään onkin tarjolla helppoja ja edullisia ratkaisuja, joilla voit seurata mökin ympäristöä esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla.

Piharakennukset on lukittava asianmukaisesti, mahdollinen puomi ajotiellä voi olla myös alueen muiden mökkiläisten kanssa tehtävä yhteinen hankinta.

Arvokkaat tavarat kuten elektroniikka, työkalut ja kodinkoneet, sekä alkoholi saattavat houkutella varkaita mökkiisi. Älä jätä kiinnostavia asioita näkyville. Eläimet, kuten hiiret taas kiinnostuvat herkästi elintarvikkeista, joita ei ole suljettu tiiviisiin purkkeihin tai rasioihin.

Luo katsaus kevääseen jo loppuvuodesta

Mökille on mukava palata, kun tietää kaiken olevan ehjänä ja tallessa. Puhdas mökki ja haravoitu pihamaa houkuttelevat palaamaan. Lisäksi monet havukasvit, koristepensaat ja kotimaiset puistoruusut voi istuttaa jo syksyllä, joten syysistutuksia kannattaa harkita kauden lopulle.

Laituri ja vene kannattaa nostaa mahdollisimman ylös maankamaralle, jotta ne ovat turvassa paitsi syysmyrskyiltä, myös jäiden liikkeiltä. Perämoottori, grilli ja pihakalusteet tulisi sulkea lukittuun tilaan.

Teknologian hyödyntäminen

Tekniikan kehittyminen ja edullisemmiksi muuttuneet ratkaisut helpottavat monen mökin talvikäyttöä. Lämmittimet, ilmalämpöpumput, verkon kautta toimivat sääasemat, liiketunnistimet, verkkokamerat ja sähkölaitteiden etähallinta ovat lähes kaikkien mökin omistajien ulottuvilla. Kun sääasema ilmoittaa lämpötilan painuvan odotettua alemmaksi, voi lämpöjä nostaa, tai vastaavasti lämmön, valaistuksen ja kodinkoneet kytkeä päälle ennen saapumista. 

Jouluksi mökille?

Jos mökin talvikunto huolettaa, käy tarkastamassa mökki hyvissä ajoin ennen kevättä. Oletko koskaan viettänyt joulua mökillä? Jos olosuhteet sallivat, voi mökkijoulu taata paitsi mielenrauhan, myös uskomattoman rauhallisen joulutunnelman.