Leikkiaapinen - vinkit lomaviikon sisäleikkeihin

Loppuuko kekseliäisyys sisäleikkeihin kesken lomaviikon? Kokosimme toimivia sisäleikkejä jokaiseen lapsiperheeseen. Leikit toimivat kotona, matkalla tai vaikkapa isovanhemmilla, ja niitä voi leikkiä myös kavereiden kanssa.

Junantarkastaja:

Valitaan junantarkastaja. Tuolit asetellaan junanpenkkien tapaan parijonoon. Tarkastaja kysyy yksitellen kaikilta matkustajilta, minne tämä on matkalla. Hetkeksi tarkastaja lähtee pois huoneesta, jolloin leikkijät vaihtavat paikkoja ja matkustuskohteita keskenään. Tarkastaja tulee takaisin huoneeseen. Tehtävänä on keksiä, ketkä vaihtoivat paikkoja keskenään.

Roolileikit:

Aina roolileikit eivät vaadi kalliita naamiaisasuja. Lapsista saattaa olla hauskaa, jos roolileikkejä leikitään vanhempien tai isovanhempien vanhoilla vaatteilla ja kengillä.

Askartelu:

WC-paperihylsyistä, styroksipalloista ja langasta saa askarreltua hauskoja hahmoja, kuten peikkoja tai tonttuja. Kierrätystavara toimii askarteluissa hyvin, ja esimerkiksi vanhat lehdet, säilykepurkit ja maitotölkit saattavat viihdyttää leikkijöitä pitkään keskenäänkin.

Sanaleikki:

Muodostetaan järjestys, jonka mukaan jokainen pelaaja sanoo vuorollaan sanan. Ideana on keksiä sana, joka alkaa edellisen sanan viimeisellä kirjaimella. Peliä voi vaikeuttaa valitsemalla sanoille jonkin tietyn aihealueen tai yläluokan, kuten kaupungit tai vaikkapa eläimet.

Pimeäpiilonen:

Piilosta, mutta pimeässä. Jokaisella lapsella on taskulamppu. Etsijä pitää lamppua päällä ja koettaa löytää kaverinsa. Jos tehtävä on liian vaikea, etsijä pyytää muita leikkijöitä antamaan merkin. Tällöin piilossa olevat väläyttävät taskulamppujaan. Ensimmäisenä löytynyt lapsi on aina seuraava etsijä.

Kapteeni käskee:

Valitaan kapteeni. Kun kapteeni sanoo ”Kapteeni käskee: kyykkyyn!” muut leikkijät tottelevat kapteenia. Kapteenin oikeat käskyt alkavat aina ”Kapteeni käskee”, ja ilman sitä olevat käskyt ovat valekäskyjä. Valekäskyn noudattajat joutuvat pelistä pois.

Kivettyneet:

Jakaannutaan kahteen joukkueeseen. Ensimmäinen ryhmä päättää jonkin asian, jota alkaa esittää. Toinen ryhmä seisoo selin ensimmäiseen ryhmään. Toisesta ryhmästä huudetaan ”Kivettykää!”, jolloin ensimmäinen ryhmä kivettyy paikalleen ja toinen ryhmä kääntyy kohti esittäjiä. Tehtävänä on arvata, mitä patsaiksi kivettyneet esittivät. Jos arvaus menee oikein, vaihdetaan joukkueet toisinpäin.

Yllätysten etsiminen:

Aikuinen piilottaa tavaroita, joita lapset etsivät. Leikkiä voi leikkiä tietyllä teemalla, kuten vaikkapa joulun aikaan joulukoristeilla tai pääsiäisenä suklaamunilla.

Eläinsokko:

Muodostetaan piiri. Yksi menee piirin keskelle, ja tämän silmät sidotaan huivilla. Piiri alkaa liikkua, Kun sokko huutaa ”seis”, piiri pysähtyy ja sokko osoittaa yhtä leikkijää jolta kysyy ”Mitä kissa sanoo?” Leikkijä vastaa eläimen ääntelyä imitoimalla. Sokko arvaa, kuka ääntelijä on. Jos arvaus osuu oikeaan, sokko vaihtuu.

Piip!:

Tässä pelissä on sama idea kuin eläinsokossa. Istutaan piiriin. Yksi jää keskelle silmät huivilla sidottuna. Sokko pyörii pari kertaa varovasti ympäri, ja istuu sen jälkeen jonkun syliin. Sokko sanoo: ”Kerro kuka piipittää?”. Kysymykseen vastataan niin möreästi kuin suinkin: ”Piip!”. Sokko arvaa, kenen sylissä istuu. Jos arvaus menee oikein, piipittäjä siirtyy sokoksi.

Majan rakentaminen:

Majan rakentaminen on aina hauskaa puuhaa, joka onnistuu joka kodista löytyvillä välineillä. Pöytä, tuolit, peitot ja tyynyt sekä lakanat riittävät – lapset osaavat rakentaa itse hyvin, kunhan tarvikkeita on riittävästi.