Kesätöihin kauemmas? Oman asunnon alivuokraus!

Opiskelijalle tuttu juttu: Olet hakenut mieluisia työpaikkoja ympäri Suomea ja nyt tärppäsi. Sait töitä 300km päästä opiskelupaikkakunnaltasi. Loistavaa! Mutta… Mitä tehdä asunnolle kesän ajaksi? Olisi sääli luopua vaivalla hankitusta hyvästä vuokrakämpästä.

Mahdollisuutena alivuokraus!

Ratkaisuna on oman asunnon alivuokraus kesäksi. Alivuokraus tarkoittaa sitä, että otat oman vuokralaisen ja teette keskenään vuokrasopimuksen. Alkuperäinen vuokranantaja ei siis ole tämän vuokrasopimuksen osapuoli.

Suunnittele, kuinka pitkälle ajalle aiot laittaa asunnon vuokralle. Jos vuokraat alle vuodeksi, pääsee vuokralaisesta tarvittaessa irti jo kuukauden irtisanomisajalla. Yleensä kesätyöt eivät veny ja palaat opiskelemaan taas syksyllä, joten on hyvä tehdä tarkka vuokrasopimus tietyille kesäkuukausille.

Päätä vuokraatko asunnon kalustettuna vai tyhjänä. Kalustettu asunto saattaa mennä helpommin vuokralla, sillä joku voi tulla tekemään kesähommia sinun asuntosi tuntumaan! Lisäksi säästyt turhalta tavaroiden siirtelyltä.

Mitä huomioida?

  • Tee aina sopimus kunnolla ja tarkistuta se lakioppineella!
  • Hyvän tavan mukaista on ilmoittaa alivuokralaisesta myös omalle vuokranantajallesi, Tee siis tämä ilmoitus ja pyydä tarvittaessa luvat!
  • Vuokralainen, joka toimii alivuokrasuhteessa vuokranantajana, vastaa omalle vuokranantajalleen kaikesta mahdollisesta vahingosta, jonka hänen ottamansa alivuokralainen tekee.
  • Alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa irtisanomisaika on yksi kuukausi, alivuokralaisen puolelta aika on 14 vuorokautta.
  • Alivuokralaisesta tulee ilmoittaa yhtiölle, jotta huoltoyhtiö voi avata oven tarvittaessa asukkaalle. Huoltoyhtiö avaa oven vain asukasluettelossa mainituille henkilöille.

Mistä löydän vuokralaisen?

Hyvää vuokralaista on etsittävä tarkkuudella. Vuokralaisen valinnassa on syytä noudattaa suurta huolellisuutta ja perehtymistä. Vastaat vuokraajana kaikesta hänen tekemistään vahingoista, joten tulee olla erittäin tarkkana, kenet vuokralle valitset.

Hyviä vuokralaisia ovat yleensä luotettavat kaverit tai tuttavat. Lisäksi kannattaa kysellä sukulaisten perään, sillä monet nuoret liikkuvat kesäisin paikkakunnalta toisella.

Voit myös hakea vuokralaista julkisella haulla, mutta muista olla varuillasi ja tutustu vuokralaiseen silmätysten. Älä luota ihmisiin, jotka eivät tulee tapaamaan sinua ja käytä maalaisjärkeä, jos jokin hommassa haiskahtaa. Somessa ilmoittelu on tehokasta, mutta pidä järki mukana!

Asokodeilta saa tarvittaessa neuvoja ja opastusta vuokralaisen löytämiseen. Ota siis reilusti yhteyttä ja jutellaan asiasta! Neuvomme myös oikeissa käytännöissä, jotta homma sujuu mutkitta.


Vinkki:
Jos et saa alivuokralaista koko kesäksi, selvitä onko asuntosi lähistöllä suuria tapahtumia. Asunnon vuokraus tapahtumien ajaksi on tehokas tapa kerätä kesäpääomaa ja voit saada viikon tapahtumavuokrasta, jopa muutaman kuukauden vuokrat! Muista valita asukit myös tässä tapauksessa erityisellä huolella!