Kämppä pitäisi löytää, mutta mistä? Läheltä koulua vai kauempaa?

Mikä siinä asumisessa maksaa?

Yksi tärkeimmistä vuokran määrään vaikuttavista tekijöistä on asunnon sijainti. Hyvän kämpän voi löytää myös kauempaa omasta koulusta, kunhan muistaa tutustua kulkuyhteyksiin etukäteen. Hyvien yhteyksien varrella oleva asunto on yleensä huomattavasti edullisempi ja mukavampi ratkaisu opiskelijalle.

Koulujen lähellä on yleensä asuntokeskittymiä, mutta ne ovat ahtaita ja nopeasti täynnä. On siis monelle todellisuuttaa suunnata katse kauemmas asuntoa etsiessä. Monesti opiskelijat yllättyvät kuinka paljon isompia ja paremmin varusteltuja asuntoja voi käyttöönsä saada samalla rahalla vain sijaintia vaihtamalla.

Lisää neliöitä = lisää asumismukavuutta!

Pieni ahdas yksiö on monelle opiskelijalle karua todellisuutta. Kotoa pois muuttaneella opiskelijalle voi olla hyvin ahdas kokemus muuttaa ahtaaseen kerrostaloyksiöön suuressa talossa vietettyjen vuosien jälkeen. Oma sänkykään ei kunnolla mahdu asuntoon ja vielä pitäisi tuparit muka pitää!

Kannattaa siis lähteä hakemaan asuinmukavuutta kauempaa. Koulusta ja keskuksista kauempana sijaitsevat kämpät ovat edullisempia ja myös tilavampia. Saat käyttöösi enemmän asuinnelijöitä ja mukavuutta.

Monesti kauempaa löytyvät myös samat hyvät peruspalvelut kaupoista partureihin, kuin mitä keskustassa olisi. Jos tarve lähteä keskuksiin iskee, pääsee sinne helposti julkisilla.

Hyvät kulkuyhteydet ratkaisevat

Julkisilla on helppo kulkea ja seutulipuilla pääset asioimaan myös muualle ympäristöösi kohtuullisella korvauksella. Opiskelijoille monet liput ovat myös halvempia. Tarkista siis kartoista ja liikennöitsijöiden sivuilta, miten busseja tai junia kulkee mahdollisen tulevan asuntosi läheltä. Tee taustatutkimus kunnolla, sillä se ratkaisee suurilta osin asuinmukavuutesi.

Vinkki: Muista hyödyntää matkat esim. opiskelemalla. Lue tentteihin tai kuuntele äänikirjoja. Näin saat tehostettua ajankäyttöäsi ja matkat sujuvat hujauksessa!

Pyöräily ja kävely

Voit myös tarkastella kämppiä hieman lähempää kouluasi. Esim. 3- 5km on vielä hyvä pyöräilyetäisyys. Asuintalosta olisi tuolloin myös suotavaa löytyä säilytystilaa pyörälle, esim. lukollinen pyörävarasto. Myös hyvät pyörätiet helpottavat päivittäistä matkaa paljon. Niitä voi käydä tutkimassa helposti karttapalveluista.

Kannattaa kuitenkin varmistaa, että myös julkisilla pääsee tarvittaessa liikkumaan, sillä kun räntää sataa vaakatasossa, voi pyöräily pilata sisukkaimmankin suomalaisen koulupäivän.

Oma auto

Jos haluat kulkea omalla autolla, varmista, että vuokrakämpässä on autopaikka vapaana ja mitä se kustantaa. Autopaikat eivät ole itsestäänselvyys, vaikka asunnon pihassa näyttäisi olevan reilusti ruutuja. Kannattaa myös laskea yhteen kaikki kulut ja pohtia siirtymistä julkisten käyttöön.

Myös kimppa-asuminen on mahdollista kauempana. Jos otat kimppakämpän kauempaa, saatatte saada jo todella hyvät puitteet opiskeluajalle ja voitte nauttia laadukkaasta opiskeluelämästä. Myös mahdolliset kimppakyydit tulevat tällöin kysymykseen ja saatte jaettua kustannuksia myös kulkemisen osalta.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Älä siis asuntoa etsiessäsi jämähdä koulusi tuntumaan vaan avarra katseesi lähiseutuun. Tutki julkisen liikenteen reittejä ja tee vertailua kattavasti. Näin voit löytää todellisen helmen opiskelija-asunnoksesi! Perusteellinen suunnittelu kannattaa, sillä voit saada loistokämpän hyvään hintaan. Opiskelijaelämä ei voisi olla enää mukavampaa!

Onnea asunnon hankintaan!