Kohti uutta ja ihmeellistä!

Itsenäistymisen ensiaskeleet

Kesä on jo pitkällä ja ylioppilasjuhlat ovat ohi. On aika valmistella kesälomien jälkeistä aikaa ja pohtia tulevaisuutta. Yksi suuri askel elämässä on otettu ja polku on avoinna moneen suuntaan. Ehkä edessäsi on valmistautuminen jatko-opintoihin uudessa opinahjossa kesän jälkeen.

Edessä on väistämättä suuri muutos. Ehkä suunnittelet lähteväsi opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. On myös aika etsiä ensimmäistä omaa asuntoa ja jättää hyvästit lapsuuden kodille. Itsenäistymisen ensiaskeleet otetaan nyt. Oletko innoissasi tulevasta seikkailusta, vai ajatteletko kaihoten kaikkea tähän asti koettua? Pelottaako, että tiet monen hyvän ystävän kanssa haarautuvat ja tutut kulmat vaihtuvat vieraisiin?

Pohjimmiltaan kyse on muutokseen sopeutumisesta. Muutoksissa on aina yhteistä alun epävarmuus ja uuteen tilanteeseen sopeutuminen. Mielessä saattaa pyöriä ristiriitaisia ajatuksia koko itsenäistymistä ja elämän muuttamista kohtaan. Se on täysin normaalia, ja tulet elämäsi mittaan törmäämään tähän tilanteeseen yhä uudelleen ja uudelleen.

Älä pelkää virheitä

Kotoa pois muuttaminen on yksi elämän suurimmista isoista askelista. Pääset vaikuttamaan elämääsi aivan uudella tavalla ja päättämään itse omasta elämästäsi. On suurten valintojen paikka ja aika. Uuden opiskelupaikan porttien auetessa vanhan kodin tilalle tarvitaan uusi oma koti uudelta paikkakunnalta. Pitäisikö hakea opiskelija-asuntoa? Yksiötä vai kaksiota? Suurempi kimppakämppä tai asuntolan jaetuilla tiloilla varustettu huone ovat myös vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja on lukuisia ja päätä voi pyörryttää valintaa tehdessä. Mitä jos valitsenkin väärin tai teen huonon päätöksen?

Neuvoksi voi todeta, että pohjatyö uuden kodin löytämiseksi kannattaa tehdä kunnolla ja aina kirjoittaa pätevät sopimukset. Turhia virheitä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä virheistä voi aina oppia ja siirtyä taas eteenpäin. Lopulta aika harva asuu koko opiskeluaikansa samassa asunnossa, joten mihin ratkaisuun ikinä päädytkään, voit aina vaihtaa asuntoa tarpeen tullen.

Omasta kodista tukikohta itsenäiselle elämälle

Muutos edelliseen asumismuotoon voi kuitenkin olla hyvin suuri. Moni opiskelija käykin tämän takia paljon vierailulla vanhemmilla esimerkiksi viikonloppuisin, kun koulu ei velvoita läsnäoloon. Uuteen kotiin kannattaa viedä myös jotain vanhoja tavaroita, näin sen saa tuntumaan nopeammin omalta ja kotoisalta, kun ympärillä on jotain tuttua. Ihana uusi koti luo hyvän tukikohdan itsenäisen elämän aloittamiseen.

Itsenäistyminen on suuri harppaus ja monella menee hetki totutella asiaan. Toiset ovat siinä nopeampia ja tarttuvat uusiin haasteisiin rivakammin. Toisilla voi mennä pidemmän aikaa, mutta lopulta oman elämän uomat aukenevat kaikille. Tämä uusi muutos ei ole kaikesta vanhasta luopumista, vaan uuden etsimistä vanhalta tutulta alustalta ponnistaen. Älä siis huoli, kaikki järjestyy!