Opiskelukaupunkien asumiskustannusten hintavertailu

Asumiskustannukset ovat opiskelijoille yksi suurimmista menoeristä. Opiskelupaikkaa pohtiessa kannattaa siis ottaa huomioon myös eri opiskelijakaupunkien asumiskustannukset sekä muut lisäkustannukset. Jos olet päässyt sisään moneen oppilaitokseen, voit hyvin ottaa huomioon koulutuksen lisäksi myös kustannustason. Mitä vähemmän sinulle kuluu rahaa perustarpeisiin, sitä enemmän sitä jää muuhun elämään.

Monet opiskelijat joutuvat myös käymään töissä rahoittaakseen opintoajan asumiskustannukset. Se hankaloittaa opiskelua ja ajaa monia loppuun. Ota huomioon, että valitsemalla halvemman opiskelukaupungin voit mahdollisesti keskittää työkokemuksen hankkimisen kesäkuukausille ja keskittyä opintoihisi lukukauden aikana täysipäiväisesti.

Vertailimme suurimpien opiskelijakaupunkien kustannuksia seuraavissa luokissa.

  • Asuminen (yksiöiden keskihinta, euroa/neliö ja kaikki vuokramuodot yhdessä sisältäen yksiöt, kaksiot ja 3+ huonetta asunnot)
  • Paikallisliikenne (Ensin on mainittu aina liikennöitsijä sitten hinta, vyöhykekattavuus voi aiheuttaa hintojen vaihteluväliä)
  • Ruoka (taloustutkimuksen kauppakassien keskiarvohinta viiden  suurimman ruokakaupan hinnoista)

 

Asuminen yksiössä

(Koko maan keskiarvo 12,61 €/neliö)

Asuminen kaikki vuokramuodot keskimääräinen

€/neliö (ARA mukana)

Ruoka

(taloustutkimuksen halvimmat hinnat)

Paikallisliikenne

Helsinki

21,45

(Pääkaupunki seutu: 20,51)

16,16

44,55 €

Helsingin seudun liikenne

27,40 €

Turku

15,06

12,27

44,67 €

Föli

36,00 €- 33 €

 

Tampere

15,79

13,13

44,67 €

Tampereen seudun joukkoliikenne

34,50 € - 54,50 €

 

Jyväskylä

14,92

12,35

43,60 €

Matkahuolto

52 €

Waltti

51€

Lahti

15,49

12,17

45,08 €

Matkahuolto

51,50 €

Lahden seudun liikenne 58 € (AB vyöhyke)

Oulu

14,65

11,41

45,426 €

Waltti

34,30 €

A-vyöhyke

 

 


Vertailun perusteella voidaan todeta, että pääkaupunkiseutu erottuu asumisen kalleudessa selvästi muusta maasta. Myös toisin kuin taulukossa, kuluttajaliiton vertailussa ruoan hinta on Helsingissä suurin. Tosin taas taloustutkimuksen vertailussa suuria eroja kaupunkien välille ei tullut, vaan erot ovat enemmän kauppakohtaisia. Liikkumisen osalta Helsingin seudulla on kuitenkin halpaa käyttää julkisia kulkuvälineitä.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon mahdolliset kustannukset matkustamisesta viikonloppuisin kotipaikkakunnalle, sillä moni opiskelija käy varsinkin ensimmäisten vuosien aikana paljon kotona vierailuilla. Tämä voi tehdä suhteellisen suuren loven opiskelijan budjettiin.

Ruokavertailussa on huomioitu vain päivittäistavarakaupassa tehdyt ostokset. Ravintoloissa syödessä opiskelijan kannattaa suosia todella halpoja opiskelijaravintoloita, joista opiskelijakorttia näyttämällä aterian saa vain 4,54€:lla.

Tämän vertailun perusteella saat kätevän suunnannäyttäjän keskivertokustannuksista ja voit arvioida tulevaa opiskelijakaupunkia myös taloudellisesta näkökulmasta.

Tsemppiä opiskelijahakuun!