Muistilista asumisoikeuteen Asokodeissa

Asumisoikeuteen liittyy monenlaisia mahdollisuuksia. Perinteinen omistusasuminen sitoo pääomaa ja resursseja sekä aiheuttaa turhia riskejä. Palautellaan siis mieleen, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon Asokotien asumisoikeusasumisessa. Tässä artikkelissa listataan oleellisimmat edut ja vinkit asumisoikeuteen liittyen.

Asumisoikeuskotien etuja.

Asokodeissa on käytössä varallisuusrajat hakijoille. Ne eivät kuitenkaan rajoita yli 55-vuotiaita hakijoita. Asokodin asumisoikeusasunnon saat maksamalla vain 15% valitsemasi kodin hankinta-arvosta. Yleensä vakuutusmaksu vastaa noin kahden kuukauden käyttövastiketta. Tämä vapauttaa rahaa muihin elämän rientoihin.

Muuton jälkeen maksat vain kuukausittaista käyttövastiketta. Siihen on myös mahdollista saada asumistukea. Näin asumismuoto pysyy edullisena. Turhat ja suuret riskit pankkilainan suhteen eivät rasita mieltä ja jälleenmyyntiriskiä ei ole. Alle on listattu lisää etuja.

 • Vähäiset riskit taloudellisesti
 • Enemmän rahaa elämiseen
 • Muutostyöt ovat sallittuja
 • Elinikäinen asumisturva
 • Saatavilla on paljon erilaisia lisäpalveluita esim. siivouspalveluita
 • Asunto remontoidaan ennen muuttoasi ja tavarat muutetaan tarvittaessa

Muista nämä, kun haet tai vaihdat asumisoikeusasuntoon

 1. Hae asumisoikeuden järjestysnumero. Tämä kannattaa hakea ajoissa, sillä jonottajia voi olla paljon. Se haetaan sen kunnan asuntotoimistosta, jonka alueelta haluat hakea asuntoa. Lisätietoa ja yhteystiedot löytyvät esim. täältä:

  https://www.asuntosaatio.fi/etsi-asuntoja/asumisoikeus/tietoa-asumisoikeudesta/asuntotoimistot

 2. Täytä Asokotihakemus. Tutustu kohteisiin ja merkitse hakemukseesi kohteet, joista olet kiinnostunut. Mahdollisuudet asunnon saantiin paranevat, jos ilmoittaudut hakijaksi samanaikaisesti kymmeneen kohteeseen.
 3. Asunnon tarjoaminen. Asokodeista vapautuvat asunnot myydään ilman erillistä hakuaikaa, kutsumme tapaa jatkuvaksi hakumenettelyksi. Asokotien myyjä lähettää asuntohakemuksen tehneille tarjouksen vapautuvista asunnoista. Jos samaa asuntoa on hakenut useampi hakija, asumisoikeuden saa pienemmällä kaupungin järjestysnumerolla hakeva. Järjestysnumero (kohta 1.) kannattaa siis hakea ajoissa.
 4. Sopimuksen siirto, Nykyisen Asokodin asumisoikeuden voit siirtää puolisollesi, lapsillesi, lapsenlapsellesi, vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai perheenjäsenelle, joka vakituisesti asuu huoneistossa. Toimitat vain tarvittavat paperit myyjälle, joka valmistelee siirron allekirjoitustasi vaille valmiiksi. Kaikkien Asokotien asumisoikeussopimusten velvoitteiden kattamiseksi perimme vakuuden.
 5. Vaivaton luopuminen. Luopumisilmoituksen tehtyäsi saat sijoittamasi rahat takaisin viimeistään 3 kuukauden kuluttua. Luopumisilmoituksen voit tehdä Kotikulman kautta.

Huippukoti!

Asokotien asumisoikeusasunnot ovat siis Huippukoteja. Ne ovat riskittömiä ja remontoituja asumisoikeusasuntoja yli 55-vuotialle. Saat keskimäärin käyttöösi yli 500 euroa lisää rahaa kuukausittain, kun vaihdat omistusasunnon Huippukotiin. Erityisesti huippukoti sopii sinulle, jos kotisi on käynyt suureksi, lapset muuttaneet pois, haluat lisää rahaa käyttöösi tai kotiasi uhkaa kallis remontti.

Asokodit auttavat kaikissa elämän käänteissä ja voit aina ottaa yhteyttä asiantuntevaan henkilökuntaan. Tarjoamme siis vastuullista asumista jokaiseen elämäntilanteeseen. Hyvä ja laadukas asuminen kuuluu kaikille.

Katso vielä lupauksemme asujille (Tämä voi olla hyvä lisä blogiin, mutta voi jättää myös pois)

Lupauksemme

 1. Kaikki peruskorjaukset, kuten putkiremontti, sisältyvät vastikkeeseen.
 2. Jos jääkaappisi tai lietesi hajoaa korjauskelvottomaksi yllättäen, maksamme ja asennamme heti uuden tilalle.
 3. Saat vanhaan asuntoon sijoittamasi rahat omaan käyttöösi. Jos haluat matkustella, huolehdimme asunnostasi reissusi ajan.
 4. Jos kodissasi ilmenee vesivahinko tai muu asumisen estävä ongelma, hankimme sinulle asunnon samasta kaupungista korjauksen ajaksi. Muutamme tietenkin tavarasi veloituksetta.
 5. Et joudu kahden asunnon loukkuun, jos muutat pois Huippukodista. Saat rahasi varmasti takaisin 3 kuukauden kuluessa muutostasi.