Koti on Heli Aaltosen turvapaikka

Kahdeksan vuotta Asuntosäätiöllä asunut Heli Aaltonen juttelee ripeästi puhelimessa, ja kertoo iloisesti arjestaan. Puheessa kuuluu varsinaissuomalainen nuotti. Haastattelimme Asuntosäätiöön kotinsa tehnyttä Aaltosta hänen vilkkaasta arjestaan.

 

Maakuntien kautta Espooseen

 

Nuoruutensa Pohjois-Pohjanmaalla asunut ja sittemmin Varsinais-Suomeen muuttanut Aaltonen on asunut niin meriympäristössä kuin lähiössäkin. Mikä sitten sai muuttamaan Espooseen Asuntosäätiön asuntoon? Aaltosen tytär oli juuri avioitunut ja Aaltonen päätti poikansa kanssa muuttaa lähemmäksi tytärtään Espooseen. Ensimmäinen Espoon koti oli rivitalo, jonka rauha kuitenkin häiriintyi kun kaksi murtovarasta yritti sisään sorkkaraudoilla.

”Onneksi oli murtohälytysfirma auttamassa”. Aaltonen muistelee.

Aaltonen kaipasi nopeasti pois rivitaloasunnosta. Hän soitti Asuntosäätiölle, joka tarjosi pian uutta kotia. Tämä koti on nyt ollut Aaltosen oma kahdeksan viimeistä vuotta. Asunnossa tärkeintä on sauna.

 

Vilkkaassa arjessa riittää tekemistä

 

Viimeisenkin lapsen muutettua pois kotoa Aaltonen on rakentanut ympärilleen kiireisen arjen.

Aamuisin Aaltonen herää aikaisin ja lähtee kävelylenkille lähimaastoon. Lenkin jälkeen hän tekee ruokaa, tai jos kaapista ei löydy syötävää, menee hän läheiseen ostoskeskukseen aterialle. Aaltonen elää vilkasta arkea, johon kuuluu paljon aikaa oman seurakunnan toimissa.

”Ei tässä käy ollenkaan olo yksinäiseksi!”

 

Haaveissa uusi asunto

 

Aaltonen matkustaa lapsenlapsiensa luo usein, joka vie viikosta paljon aikaa. Lapsenlapset asuvat myös Espoossa, mutta Heli Aaltonen asuu kaupungin toisella laidalla. Hänen toiveissaan onkin, että hän löytäisi Asuntosäätiön kodin lapsenlapsien läheltä. Yhdessä näytössäkin hän on jo ollut! Onneksi Asuntosäätiöllä on tarjolla asunnonvaihtopalvelu.

”Sauna, se on ihan ehdoton!”. Hihkaisee Aaltonen kysyttäessä uuden kodin kriteereistä. Sauna ja kiuas ovat tärkeimmät kriteerit uudelle kodille. ”Ne minä käyn tarkistamassa asuntonäytössä ensimmäisenä”.

 

Lämminhenkinen taloyhtiö on tärkeä

 

Keskustellessa taloyhtiöstä Aaltonen kertoo, että naapurit ovat auttavaisia ja huolehtivat Aaltosesta. Aina kun Aaltosta ei ole hetkeen näkynyt, joku tulee rimpauttamaan ovikelloa.

Heli Aaltonen kokee, että koti on hänelle turvapaikka. Siellä voi olla, asua, elää ja saunoa. ”Joku sellainen paikka, missä on turvallista olla”.