Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus

Kodin sanotaan usein olevan maailman tärkein paikka. Kodista puhuttaessa keskitytään kuitenkin paljon koviin faktoihin, kuten kustannuksiin, sijaintiin ja neliöihin. Mikä merkitys kodilla on ihmisten onnellisuuteen?

Selvitimme Kotionnellisuus-tutkimuksessamme, mikä on kodin merkitys suomalaisten onnellisuudelle ja mistä onnellisuus kodissa muodostuu. Väestökattavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 1 579 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. 

Oma rauha kotona tekee onnelliseksi

Tutkimuksessa eniten kotionnellisuutta lisääviä asioita olivat turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Nämä nostettiin jopa asuinkumppaneiden edelle. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuuden lisääjiä, mikä korostuu erityisesti asumisoikeuskodeissa asuvilla.

Onnellisia löytyy yhtä paljon kaikenlaisista kodeista, eikä asumismuodolla tai talotyypillä ole Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan merkitystä suomalaisten yleiselle onnellisuudelle. Samoin kaupungissa tai maaseudulla asuvien kotionnellisuus syntyy samankaltaisista asioista.

 

Koti on terveyden ja läheisten rinnalla tärkein onnellisuuden lähde

graafi1_kotionnellisuuden_tulokset

Kotona yleisimmin koettuja tunteita ovat rauhallisuus, onni ja ilo

graafi2_kotionnellisuuden_tulokset

Kolmenlaista kotionnellisuutta

Suomalaisista voidaan tunnistaa kolme ryhmää, joissa kotionnellisuus kumpuaa samankaltaisista asioista. Onnea omasta rauhasta (39 %) ja Iloa ihmisistä ympärillä (43 %) muodostavat enemmistön ja pienempänä, mutta selvästi erottuvana nousee Läheisyyttä lemmikeistä (19 %) ammentavien joukko.

Kotionnellisuus-yksinelaja-kuvitus

Onnea omasta rauhasta

Onnea omasta rauhasta -ryhmälle erityisen merkityksellisiä asioita ovat kodin sijainti ja ominaisuudet. He asuvat useammin yksin ja heidän kotinsa löytyy kerrostalosta. Omaa rauhaa arvostaville kodin toimivuus, viihtyisyys, varustelu sekä laadukkaat materiaalit ovat tärkeitä.

Kotionnellisuus-perhe-kuvitus

Iloa ihmisistä ympärillä

Iloa ihmisistä ympärillä -joukon kotionnellisuus kumpuaa puolisosta, lapsista ja muista läheisistä. He elävät usein lapsiperheen vauhdikasta arkea, ja haluavat kotonakin ihmisiä ympärilleen. Tämän ryhmän koti on usein tilava ja se sijaitsee pientalossa tai omakotitalossa. Muiden ihmisten seurasta iloa saavat haluavat vaikuttaa yhteisiin asioihin ja toimivat aktiivisesti asuinympäristössä tai taloyhtiössä.


Kotionnellisuus-lemmikki-kuvitus

Läheisyyttä lemmikeistä

Läheisyyttä lemmikeistä -ryhmään kuuluvat nauttivat kotona lemmikeistään ja kotiympäristön luonnonläheisyydestä. Lemmikit rytmittävät arkea ja tuovat siihen sisältöä. Kotionnellisuutta lisäävät ystävät, vanhemmat ja musiikin kuuntelu. Tämän ryhmän koti löytyy yleensä kerrostalosta, mutta he pitävät siitä, että pihaan tai puutarhaan on panostettu.

Kodin päivänä 9.10.2021 juhlitaan kotia

Koronan runtelemassa maailmassa kodista on tullut elämän keskipiste ja entistäkin tärkeämpi turvapaikka. 

Kalenterissa on lukuisia erilaisia teemapäiviä, jopa korvapuustilla on omansa. Maailman tärkeimmältä paikalta, kodilta, sellainen on puuttunut – mutta ei enää!  
 
Lauantaina 9.10. vietetään koko Suomessa kaikkien aikojen ensimmäistä Kodin päivää. Kodin päivää vietetään jatkossa joka vuosi aina lokakuun toisena lauantaina.  
 
Kodin päivänä tehdään niitä asioita, joista eniten kotona nautimme: rentoudutaan, kokataan, syödään, saunotaan, puuhaillaan pihalla tai vaikka siivotaan – kaikki käy! 

Tule mukaan juhlimaan kotia ja jaa oman Kodin päivän tunnelmat somessa tunnuksella #kodinpäivä – kerro, mikä on parasta kotona juuri nyt.
   

Jaa tämä sivu