01.08.2016

Liikuntapiha kannustaa terveellisempiin elämäntapoihin

Pieni hikilenkki ennen töihin lähtöä ja päälle pari sarjaa vatsalihasliikkeitä? Leinelänkaaren yhteispihassa tämä on mahdollista vaikka joka aamu. Taustalla lähiliikuntapaikka-malli. Idea liikuntapainotteisesta yhteispihasta tuli Geotek Oy:n maisemasuunnittelija Petri Euraston kautta leikkivälinevalmistaja Lapset Group Oy:n liikuntaneuvos Risto Ikäheimolta.

Euraston mukaan rakennuttajat voisivat suhtautua pihasuunnitteluun yleisesti vähän luovemmin, sillä piha on asukkaille tärkeä osa asumista. Valitettavan usein piha on se mistä lähdetään säästämään ensimmäisenä.

– Tyyriitä panna-areenoita ja liikuntalaitteita harvemmin sijoitetaan kerrostalopihoille. Kustannukset jakamalla saatiin laadukkaita välineitä ja varusteita hankittua monipuolisesti. Asuntosäätiön kohteissa laadukkaita materiaaleja on aikaisemminkin saanut käyttää hyvin perustellen, mikä on toki palkitsevaa suunnittelijalle, kehuu Eurasto.

Leinelän yhteispihalle on pyritty luomaan aktiviteettia kaikille ikäryhmille. Leikkipaikalta löytyvät keinut, kiipeilypyramidi ja hiekkalaatikko perheen pienimmille. Varttuneemmille lapsille ja miksi ei myös aikuisille on pelialue, missä on pienpeleihin kuten sählyyn ja jalkapalloon tarkoitettu panna-areena, johon on sijoitettu myös koripalloteline.

Liikuntapiha tässä muodossa ja koossa kerrostalopihassa on toistaiseksi Suomessa hyvin ainutlaatuinen. Samalla se myös motivoi suunnittelijaa. Eurasto kertoo aloittavansa pihasuunnittelun aina kokonaisuuden ja alueen asemapiirrosten kautta.

– Tarkoitus on ollut muodostaa mielenkiintoinen vihertila, johon kaikki toiminnot saadaan sijoitettua luontevasti ja että kokonaisuus toimii ja näyttää hyvältä. Näyttävyyttä lisäävät myös pihan korkeuserot. Alimman ja ylimmän pisteen välillä on korkeuseroa paikoitellen jopa neljä metriä. Liikuntapiha ainakin madaltaa sohvaperunan ja penkkiurheilijan kynnystä lähteä tv:n äärestä ulos.

Piha mahdollistaa monenmoista hauskanpitoa. Liikunnanohjaajan kutsuminen paikalle tuo liikkumiseen uusia ulottuvuuksia. Hauska tapahtuma voisi olla myös Leinelänkaaren omat Olympialaiset, joissa taloyhtiöt kisailevat leikkimielisesti toisiaan vastaan.