02.04.2019

Uusautoton ajaa ilman omistusautoa

Auto syysmaisemassa

Autolla voi ajaa vaikka sitä ei omistaisi. Uusautottomiksi kutsutaankin niitä, joilla ei ole omaa autoa, mutta joilla on ajoittainen auton tarve.

Kun arki sujuu pääsääntöisesti esimerkiksi julkista liikennettä hyödyntämällä, auton tarve saattaa liittyä esimerkiksi hetkiin, jolloin tehdään isompia hankintoja tai lähdetään mökkireissulle. Joissain perheissä toinen auto on jäänyt hankkimatta, kun autoa kerran viikossa vuokraamalla on selvitty lasten harrastukseen kuskaamisesta. Uusautoton voidaankin nähdä henkilöksi, joka yhtä lailla miettii niin paljon puhuttuja ilmastokysymyksiä kuin tilinsä saldoa.

Asuntosäätiö-konserni kannustaa testaamaan vertais- ja yhteiskäyttöautoja ja miettimään omia liikkumiseen liittyviä tottumuksia. Asukkailla onkin ollut vuoden alusta alkaen mahdollisuus hyödyntää sekä vertais- että yhteiskäyttöautoiluun liittyviä asiakasetuja. 

Vertaisautoilu jakaa autoilun kulut

Yksityishenkilöt voivat vuokrata autoa toisille ja toisilta helposti ja turvallisesti Blox Car -palvelun kautta.

– Tutustuimme Blox Car -palveluun viime vuonna. Testasin myös itse tätä autojen air bnb:ksi kutsuttua palvelua. Rekisteröityminen sujui ongelmitta ja niin auton varaaminen kuin käyttöönotto oli helppoa, kertoo viestinnän asiantuntija Ilona Yrjölä.

Blox Car -palvelun käyttäjäksi on rekisteröitynyt tähän mennessä noin 8 500 käyttäjää ja noin 600 autoa eri puolilta Suomea. Autoaan vuokraaville Blox Car tarjoaa yhteistyössä Ifin kanssa vertaisvuokraukseen räätälöityä lisäturvaa.

– Autoaan vuokranneet ovat yleensä olleet positiivisesti yllättyneitä vuokraajien asenteesta ja huolehtivaisuudesta. Autoja kohdellaan hyvin ja vuokralaiset ovat rehellisiä. Jokainen vuokraaja tunnistetaan rekisteröitymisvaiheessa muun muassa maksukortin ja ajokortin avulla, kertoo Blox Carin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Santeri Petrell.

kaksi autoa parkkipaikalla

Yhteiskäyttöautoja vuodesta 1999

Jos yksityisautoilijalta vuokraaminen tuntuu liian suurelta kynnykseltä, vaihtoehdoksi tulee erilaiset yhteiskäyttöauto-palveluita tarjoavat yritykset. Esimerkiksi Suomen ensimmäinen yhteiskäyttöautopalveluita tarjoava City Car Club (CCC) tarjoaa yhteiskäyttöautoja pääkaupunkiseudulla.

– Halusimme asiakaseduksi vertaisautoilun rinnalle ihmisille tutumman ja kenties turvallisemmaksi koetun yhteiskäyttöautoilun. City Car Clubiin päädyimme muun muassa heidän pitkän kokemuksen sekä hyvin järjestetyn asiakaspalvelun johdosta, kertoo Asuntosäätiö-konsernin markkinointipäällikkö Jaana Lahtinen.

City Car Club tarjoaa esimerkiksi varsinaisen asiakaspalvelun lisäksi 24/7 hätäpäivystyksen. 

– Me huolehdimme siitä, että asiakas saa varaamansa auton valitsemaansa noutopaikkaan, joita meillä on yli 100 ympäri pääkaupunkiseutua. Asiakaspalvelumme on aina puhelimitse tavoitettavissa ja meillä palvelee Töölössä myös kivijalkatoimisto, jossa on helppo asioida, mikäli kaipaa opastusta palvelun käytöstä, tai esimerkiksi noutaakseen autoon unohtuneita tavaroita, kertoo City Car Clubin markkinoinnista ja myynnistä vastaava Tom Murto.

City Car Clubin palvelut on keskittynyt pääkaupunkiseudun alueeseen, jolle sijoittuu myös huomattava osa Asuntosäätiö-konsernin asunnoista. Pelkästään Helsingissä City Car Clubilla on noin 4 000 pysäköintipaikkaa, lisäksi HSL:n julkisia kulkuneuvoja säännöllisesti käyttävät asiakkaat saavat yhteiskäyttöautojen käytöstä alennusta.

Lue myös: Autosta luopuminen paransi elämänlaatua ja Liikkumisen kehittäminen on asumisen kehittämistä

Sekä Blox Car -palvelu että City Car Clubin yhteiskäyttöautot ovat Asuntosäätiön asiakasetuja. Asuntosäätiö-konserni kehittää liikkumiseen liittyviä asiakasetuja saatujen palautteiden sekä mahdollisuuksiensa mukaan. Asuntosäätiö osallistuu myös Vantaan kaupungin vetämään Aviapolis Liikennelabra hankkeeseen, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää asukkaiden ja työntekijöiden liikkumista niin, että henkilöauton tarve voisi olla tulevaisuudessa nykyistä pienempi.