02.06.2020

Pihaprojekti tuo iloa kaikille asukkaille

pihaprojekti_tuo_iloa_asukkaille_asuntosaatio
Aurankaari 2:n asokotitalossa Nurmijärvellä on tehty paljon suunnitelmia koronan jälkeiselle ajalle. Asukkaat ovat kaavailleet tekevänsä hyötykasvien täyttämän pihan, joka sai jo kevään aikana alkunsa.

Talossa on pidetty vuosittain perinteisesti talkoot sekä keväällä että syksyllä. Ennen vappua talkoot järjestettiin samaan malliin, tällä kertaa turvavälien kanssa. Talkoissa aloitettiin rivitalon iso pihaprojekti.

Pihan uudistuksessa luovutaan perinteisistä pensaista ja kasveista, ja istutetaan sen sijaan marjoja ja erilaisia hyötykasveja. Kaikki asukkaat eivät osallistu projektiin, mutta lopputulos on kuitenkin kaikkien käytössä valmistumisen jälkeen.

- Aiomme ensimmäiseksi istuttaa pensasmustikoita, joita kaikki saavat käydä poimimassa, kertoo jo kymmenen vuotta talossa asunut asukastoimikunnan puheenjohtaja Hanna Rautio.

Talolla oma Whatsapp-ryhmä

Talossa ei juurikaan asu vanhempaa väkeä vaan asukkaat koostuvat suurimmaksi osaksi perheistä ja keski-ikäisistä. Koronan tuomia asukastoiminnan muotoja, kuten naapuriapua, ei tällä hetkellä tarvita. 

Naapureiden välisestä Whatsapp-ryhmästä voi kuitenkin aina pyytää apua, jos sitä tarvitsee. 

Hanna toimii HUS:in fysioterapeuttina, ja käy töissä normaalisti. Hänellä on kaksi lasta, jotka käyvät ammattikoulussa, ja lasten etäkoulu on sujunut hyvin. Päivärytmi on nuoremmilla hieman muuttunut, mutta muuten korona ei ole vaikuttanut perheen arkeen.

- Työn puolesta on ehkä potilasmäärä muuttunut. Ihmiset eivät uskalla hakeutua hoitoon samalla lailla, kun he pelkäävät saavansa tartunnan sairaalasta, kertoo Hanna.

Tieto lisää turvallisuudentunnetta

Työt ja normaali arkirytmi ovat auttaneet Hannaa jaksamaan poikkeusoloja. Myös sairaalassa työskentely on helpottanut oloa, kun uusinta tietoa saa hyvin nopeasti.

- Tämän vuoksi töissä on voinut olla pelkäämättä, kun tietää mitä tartunnan saaminen sisältää. Tekemisen puute on tosin vaivannut vapaa-aikana, mutta olen liikkunut paljon ulkona. Sen lisäksi olen tehnyt paljon käsitöitä, kutimet ovat aina kädessä, Hanna kertoo.

Hanna ja hänen lapsensa odottavat kesää ja lomia. He olivat suunnitelleet matkaa Kreikkaan, mutta se piti siirtää ensi vuodelle.

- Aiomme sen sijaan käydä rannalla ja olla muuten ulkona, toteaa Hanna.


Teksti: Ida Oljemark