02.08.2019

Ritva vaihtoi maisemaa

Asukastarina Karavaanikujalta

Harva ihminen pystyy muuttamaan elämäänsä niin täysin kuin rovaniemeläinen Ritva Puttonen teki eläkkeelle jäädessään vuosi sitten. Synnyinseutu sai jäädä, kun Ritva muutti Helsinkiin lähemmäs tyttärien perheitä.

- Lupasin tyttärille, että kun jään eläkkeelle, tämä työnarkomaani suunnistaa Hesaan ja on enemmän heidän kanssaan tekemisissä. Niin olen tehnyt ja olen tyytyväinen muutokseen. Olen aina hakenut uusia kokemuksia, reissannut yli 30 maassa ja rohkeasti tarttunut uusiin mahdollisuuksiin. Tuntui hyvältä, kun ei tarvinnut jäädä siihen vanhaan ja miettiä, että tässäkö tämä oli, naurahtaa Ritva.

Uusi koti löytyi metroaseman kupeesta

Aktiivinen nainen löysi itselleen sopivan asokotiasunnon upouudesta talosta Karavaanikujalta Merirastilan metroaseman kupeesta. Alueen loistavat lenkkimaastot ovat tulleet tutuiksi niin yksin kuin myös naapurin kanssa lenkkeillen. Vanha omistusasunto jäi myytäväksi Rovaniemelle.

- Olen tutustunut Helsinkiin kiertelemällä museoissa, shoppaillen, käyden syömässä ravintoloissa tai vain vaellellut keskustassa rakennuksia haltioituneena katsellen. Pikkuhiljaa olen alkanut tutustua myös Espooseen, kertoo Ritva.

Röpisemällä tutuksi naapureiden kanssa

Tyttärien pelko siitä, että äidillä käy aika pitkäksi, ei ole toteutunut. Työuransa ravintola-alan opettajana tehneelle ihmiselle aktiivisuus lienee selkärangassa. Samoin kuin ihmisten kanssa toimeen tuleminen.

- En vaan malta olla hiljaa. Alan röpisemään vaikka hississä tai käytävillä naapureille ja tervehdin kaikkia vastaantulevia. Sillä tavalla tutustun ihmisiin ja kun jatkan tervehtimistä, niin pikkuhiljaa voidaan alkaa puhumaan vaikka säästä. Siitä se lähtee tutustuminen. Alakerran naapurin kanssa ollaan jo tutustuttu ja käydään yhdessä ulkonakin, kertoo Ritva.

Olemme toistemme voimavara

Ritva on sopeutunut erinomaisesti Helsinkiin, eikä kaipaa takaisin Rovaniemelle. On silti jotain, mitä hän on oppinut vuoden aikana entisestä elämästään arvostamaan.

- Olen oppinut arvostamaan lappilaista luonnetta. Etelässä ollaan paljon varovaisempia tutustumaan ihmisiin. Ehkä meitä pohjoisen ihmisiä on muokannut se, että Lapissa on iän kaiken käynyt vieraita ihmisiä, muun muassa turisteja. On opittu tulemaan erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja olemaan avuliaita. Minusta olisi ihanaa, jos yksinäiset ihmiset ymmärtäisivät täälläkin, että on voimavara pitää toisten ihmisten kanssa yhtä, pohtii Ritva.

Ritvan elämänmuutoksesta ja ajatuksista kerrotaan lisää Kotimaisema-lehden 2/ 2019 numerossa.

Teksti: Päivi Karvinen
Kuvat: Mikko Käkelä