05.04.2015

Hae järjestysnumero varalle

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero kannattaa hakea varalle, vaikka asunnontarve olisi ajankohtainen vasta tulevaisuudessa.

Vaikka asuntoasiat eivät olisi päällimmäisenä mielessä moneen vuoteen, järjestysnumero kannattaa hakea varalle, sillä se ei maksa mitään eikä velvoita hakemaan asuntoa.

Jos olet täyttänyt 18 vuotta, voit hakea itsellesi numeron sen kaupungin asuntotoimistosta, jonka alueelta toivot asuntoa nyt tai myöhemmin.

Numero on henkilökohtainen ja sitä voi hakea eri kaupungeista, jolloin saa valinnanvaraa.

Järjestysnumeron suuruutta ei kannata säikähtää

- Järjestysnumero saattaa alkuun vaikuttaa suurelta, mutta siitä huolimatta asunnon voi saada nopeastikin riippuen haettavasta asunnosta, kertoo Irma-Liisa Back-Heikkinen Asokotien asuntopalvelusta.

Kun olet saanut järjestysnumeron, täytä hakemus, jotta sinulle voidaan tarjota vapautuvia huoneistoja. Järjestysnumeron hakemisen jälkeen tutustu Asokotien vapautuviin tai vapaana oleviin huoneistoihin nettisivuilla ja jätetään hakemus.

- Hakemukseen voi jättää kymmenen kohdetta. Mitä useampaa asuntoa hakee, sitä parempi onni on asunnon saannissa, vinkkaa Back-Heikkinen.

Back-Heikkinen muistuttaa myös siitä, että hakijan täytyy itse muokata hakemusta, jos haluaa päivittää uusia asuntoja hakemukseen. Hakemus on voimassa vuoden. Ainoa peruste asunnon saannille on järjestysnumero.

- Järjestysnumero on puolestaan voimassa siihen saakka kun muuttaa asumisoikeusasuntoon. Sen jälkeen kannattaa hakea uusi järjestysnumero.

Mistä haen järjestysnumeroni?

Asokotien nettisivuilta löydät sekä järjestysnumerohakemukset että numerot myöntävien kaupunkien asuntotoimistojen yhteystiedot. Moniin kuntiin voit hakea numeroa sähköisesti Asokotien nettisivujen kautta.(Järjestysnumerohakemus)

Vuoden 2015 alusta alkaen Helsingin seudulla on yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Viranomaistehtävät on keskitetty pääosin Helsingin kaupungille.

1.1.2015 alkaen kiinteistöviraston asunto-osasto palvelee Vantaan lisäksi KUUMA-kuntien asumisoikeusasioissa. KUUMA-kuntia ovat: Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Poikkeuksena Kerava, joka toimii vielä vuoden 2015 entiseen tapaan.

Vaihdot ja varallisuusraja

Alle 55-vuotiailla on asumisoikeusasunnon hakemisessa varallisuusraja, mikä ei koske yli 55-vuotiaita eikä asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavia.

Vaihtotapauksissa Asokotien keskinäisessä vaihdossa uutta järjestysnumeroa ei tarvita, mutta muissa vaihdoissa tarvitaan. Keskinäisen vaihtokumppanin löytämiseksi Asokotien nettisivuilla löytyy asunnonvaihtopörssi johon kannattaa tutustua.

- Jos asumisoikeusasuminen vähänkään kiinnostaa, kannattaa heti hakea järjestysnumero, sillä silloin pitää yllä parempia valinnan mahdollisuuksia siinä tilanteessa, kun asuntoa tarvitsee, kannustaa Back-Heikkinen.

Teksti: Anni Karvinen

Julkaistu: 05.04.2015