05.05.2020

Naapuriapu kukoistaa Taubenkujalla

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Helsingissä Taubenkuja 4:än hiljattain valmistuneessa asumisoikeustalossa on poikkeuksellisen hyvä yhteishenki. Koronan tuomat rajoitukset ja eristykset eivät ole haitanneet sosiaalista vuorovaikutusta naapureiden kesken, päinvastoin se tuntuu lisääntyneen.

- Vaikka Taubenkujan asukkaat ovat kaikki uusia, ovat he aktiivisesti mukana auttamassa ja huolehtimassa toisistaan korona-aikana, kertoo talossa asuva Kirsti Temmes.

Kirsti sanoo olevansa puhelias, joten parasta apua korona-aikaan on, että ihmisillä on aikaa jäädä juttelemaan toistensa kanssa. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut tuntea oloansa yksinäiseksi karanteenin aikana.

- Jos näen, että roskisten luona on ihmisiä, lähden juttelemaan heidän kanssaan, vaikkei minulla välttämättä olisi mitään roskia vietävänä.

Yhteinen retki siirtyi syksyyn

Talossa saatiin nopeasti asukastoimikunta pystyyn, ja Asokodeilta saadun määrärahan turvin kerhohuone sisustettiin yhdessä. Kerhohuone on tosin koronan takia toistaiseksi suljettu. 

- Grillijuhlat jouduttiin perumaan keväältä, mutta asukkaiden reissu Santahaminaan voidaan toivottavasti järjestää elo-syyskuun aikaan, Kirsti kertoo.

Tekemistä löytyy koronarajoituksista huolimatta

Kirsti ehti käydä juuri ennen koronaa Ikäinstituutin talotsempparikoulutuksen. Talotsempparin tehtävänä on kehittää hyviä elinympäristöjä erilaisten toimintojen kautta. Koulutuksen innoittamana ja asukastoimikunnan puheenjohtajan ominaisuudessa hän voi viedä ideoita eteenpäin asukkaille.

Pihakeskusteluissa ollaankin jo suunniteltu tulevaa kesää. On löytynyt jo kaveri aamu-uinnille ja pyöräretkille. Samoin naapuriapu on löytänyt omat muotonsa.

- Kerran ovikelloni soi ja sain naapurilta pullia, joita hän oli leiponut päivällä. Meinasin itkeä ilosta kun huomasin, että naapurit välittävät minusta niin paljon.

asuntosaatio_naapurisopu_kukoistaa_taubenkujalla

Kirsti on nyt eläkkeellä oleva opettaja. Hänelle sosiaalinen vuorovaikutus ja erilaisten ihmisten tapaaminen on luontevaa ja se antaa hänelle voimaa. Tämän takia hänelle on erityisen tärkeää, että talon asukkaiden kanssa voi helposti keskustella ja viettää aikaa. Myös talon omassa Facebook-ryhmässä keskustellaan paljon. 

Vaikka rajoitukset vaikuttavat arkeen, Kirsti iloitsee myös siitä, että isoa parveketta on voinut sisustaa, hankkia kukkia ja muun muassa maalata ja meditoida parvekkeella.

Teksti: Ida Oljemark