05.12.2018

Asokoti toimii myös työsasuntona

Asukastarina

Turkulainen Joona Timperi sai Rajavartiolaitoksen työkomennuksen Helsinki-Vantaan lentokenttäalueelle. Vaihtoehtoja pähkäiltyään Joona päätyi hankkimaan työasunnon Asokotien upouudesta talosta Vantaan Kaskelanrinteessä.

Joona asuu vaimonsa kanssa Turussa omistusasunnossa. Se ei kuitenkaan estä asumisoikeusasunnon hankintaa toiselta paikkakunnalta.

– Sain tietää komennuksesta hyvissä ajoin ja kävin läpi eri vaihtoehtoja. Kahteen omistusasuntoon ei olisi ollut varaa ja vuokra-asumisen koen epävarmemmaksi asumiseksi. Tulin siihen tulokseen, että asoasunto on tässä tilanteessa minulle luontevin vaihtoehto. Saan asumiseen pysyvyyttä, mutta jos tulee työkomennus muualle, pääsen asunnosta myös helposti eroon, kertoo Joona.

Asoon saa myös työasuntovähennyksen

Asumisoikeusasuminen ei ollut Joonalle tuttu juttu entuudestaan.

– Otin yhteyttä Asokoteihin ja sain sieltä henkilökunnalta apua. Käytiin läpi menettely ja sain tietää myös, että verottaja antaa asoasuntoon työasuntovähennyksen samalla tavalla kuin vuokra-asuntoon.

Työasuntovähennys vähennetään ansiotuloista tulonhankkimiskuluna ja sen määrä on vuonna 2019 enintään 450 euroa kuukaudelta.

Edullisempaa asumista

Selvittelyn perusteella Joona totesi, että asoasuntojen käyttövastikkeet ovat edullisempia kuin vuokra-asuntojen vuokrat. Vantaalla vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien keskihinta on noin 19 euroa neliöltä kuukaudessa. Asokotien Kaskelantie 9:ssä eli Joonan talossa keskimääräinen käyttövastike on 13,80 euroa.

Joonan 28-neliöisen asunnon asumisoikeusmaksu on hieman yli 17 000 euroa ja käyttövastike jää alle neljän sadan euron. Asumisoikeusmaksun saa takaisin pois muuton yhteydessä rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Talon viidennessä kerroksessa sijaitsevaan asuntoon Joona ei halunnut sen kummempia muutoksia. Asunto on pieni, mutta siihen mahtuu kaikki tarpeellinen työpäivien varalle ja vaimokin asumaan, jos pariskunta haluaa vastavuoroisesti viettää viikonloppua pääkaupunkiseudulla.

– Jos on työmatka kätevän lyhyt, niin on myös matka Helsinkiin. Olen naureskellut ystäville, että nyt minulla on kesämökki Vantaalla.

Joona sai arvonnassa myös autopaikan talon autohallista. Se mahdollistaa auton jättämisen Vantaalle viikonlopuksi, kun matka Turkuun taittuu julkisilla kulkuvälineillä.