06.02.2017

Asumisoikeuden järjestysnumerokäytäntö kohtelee nuoria epäreilusti

Dinkkukuva_lowres

Marko Pyykkösen blogi

Asumisoikeusjärjestelmään on alusta lähtien kuulunut asuntojen jonotusjärjestelmä. Sitä on perusteltu reiluudella. 

Pienimmän järjestysnumeron haltija saa asunnon, jos täyttää muuten asunnon saamiseen liittyvät ehdot, kuten alle 55-vuotiailla varallisuusrajat.

Järjestelmä toimi hyvin alkuvuosina, kun kaikki hakijat olivat samalla viivalla, mutta ei enää. Nyt se on epäreilu nuorille hakijoille, jotka jäävät aina hännille asuntoa hakiessaan varsinkin lähimpänä keskustaa sijaitsevissa kohteissa.

Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevaan maamerkkiin, Pikku-Huopalahden terassitaloon on lähes mahdotonta päästä muuten kuin vuosikausien jonottamisen jälkeen. Sieltä kerran asunnon saaneet eivät luovu edullisesta asunnostaan kovin vähäisin perustein ja voivat jopa jättää asunnon perinnöksi lapsilleen, minkä asojärjestelmä mahdollistaa.

Järjestysnumerokäytäntö pitäisi ehdottomasti muuttaa reilummaksi nuoria hakijoita kohtaan nyt, kun asumisoikeuslakia ollaan muuttamassa. 

Luonnosesityksessä on kaavailtu numeron määräaikaistamista, mikä on yksi hyvä vaihtoehto. Nuorten kannalta olisi myös olennaista, että vanhat järjestysnumerot kuoletetaan, ettei niillä voisi kiilata jälleen asunnon hakutilanteessa ohi.

Nuoret ovat asuntomarkkinoilla tänä päivänä häviäjiä joka käänteessä. Omistusasuntojen hinnat ovat monelta tavoittamattomissa, eikä lainaakaan saa lainakaton takia yhtä helposti kuin ennen. Verovähennysoikeuttakin on koko ajan vähennetty ja se todennäköisesti lakkautetaan lähivuosina kokonaan.

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntojakaan ei ole riittävästi tarjolla ja asumisoikeusjärjestelmä suosii nykymuodossaan erityisesti yli 55-vuotiaita ja varsinkin niitä, jotka ovat ymmärtäneet hakea järjestysnumeron jo vuosia sitten.

Jos ja kun järjestysnumerokäytäntö aiotaan pitää jatkossa voimassa, kannattaisi jonojärjestelmä tehdä myös yhtiökohtaiseksi. Kuntien byrokratia vähenisi ja yhtiön pystyisivät paremmin palvelemaan asukkaita esimerkiksi asuntojen vaihtotilanteissa. Myös talojen markkinointi selkeästi kohderyhmittäin helpottuisi.

Asojärjestelmä on 25-vuotisen olemassaolonsa aikana osoittautunut erinomaiseksi vaihtoehdoksi asuntomarkkinoilla. Nyt on aika muokata sitä eteenpäin, jotta se toimisi jatkossakin turvallisena vuokra- ja omistusasumisen väliin sijoittuvana asumismuotona.

Lisätietoja:

Marko Pyykkönen
Toimitusjohtaja
Asokodit

020 161 2232
marko.pyykkonen@asokodit.fi