07.06.2019

Energiapakkaus puuhaa mielellään pihamaalla

Nainen pihalla

Klaukkalalainen Hanna Rautio tunnustaa olevansa energiapakkaus, jolla pitää olla koko ajan jotain puuhaa. Siitä ominaisuudesta Aurankaaren asotalo on hyötynyt monella tavalla.

Hanna muutti perheensä kanssa Aurankaarelle vuonna 2011. Talossa pidettiin jo tuolloin talkoita pihan siistinä pitämiseksi, mutta kun Hanna ryhtyi viitisen vuotta sitten asukastoimikunnan puheenjohtajaksi, pihan kunnostamiseen ryhdyttiin tositarkoituksella.

- Olemme yhdessä suunnitelleet kaikki toimenpiteet ja myös tehneet paljon talkoilla hommia pihan parantamiseksi. Aiemmin pihamme oli kuin villi viidakko, mutta nyt rauhallisen viihtyisä piha, jonka ilmeenmuutosta ulkopuolisetkin ihmettelevät, kertoo Hanna.

Talkootyöllä säästöjä

Asukkaat ovat yhdessä poistaneet valtoimenaan rönsyileviä ja kituvia pensaita sekä poistaneet varjostavia ja jopa vaarallisia puita.

- Aiemmin pensaat ja puut varjostivat asuntoja ja loivat epäsiistiä ilmettä. Nyt on mukavaa, kun on valoisaa ja rauhallista, iloitsee Hanna.

Asukkaiden ahkeruus on tuonut tullessaan säästöjä hoitovastikkeeseen niin paljon, että viime kesänä pystyttiin teettämään huoltoliikkeellä pihan kuoriminen, nurmialueen rajaus ja hiekotuksen uusiminen. Homma kustannettiin hoitovastikkeen ylijäämällä. Myös Asokodit osallistui pihan kunnostamisen kustannuksiin.

- Se että pystymme oikeasti saamaan aikaan säästöjä, kannustaa meitä tekemään itse, mutta kyllä kaikki on lähtenyt siitä, että olemme halunneet itsellemme viihtyisän pihan, toteaa Hanna.

Jakamistaloutta naapureiden kesken

Aurankaarella pidetään talkoot aina syksyin keväin. Joskus talkoot ovat venyneet kaksipäiväisiksi, kun puuhaa ja intoa on riittänyt. Parhaimmillaan väkeä on ollut mukana jopa 25 henkeä lapset mukaan lukien. Asukkaat tykkäävät puuhastella pihalla muulloinkin ja tapana on, että naapureilta voi lainata työkaluja.

- On tosi kätevää, kun ei tarvitse kaikkea itse omistaa, korostaa Hanna.

Talossa harrastetaan myös ahkerasti lajittelua. Viimeisimpänä hankintana jätekatokseen on ollut muovinkeräysastia. Metallin- ja lasinkeräysastiat ovat tulossa. Asukkaat ovat itse tehneet ja laminoineet myös lajitteluohjeet jätekatokseen.

Hyvä henki naapureiden kesken

Hannaa itseään motivoi toimimaan asukastoimikunnan puheenjohtajana oma luonne, joka kaipaa tekemistä.

- Kun omalta pihalta loppuu tekeminen, siirryn talon pihalle. On mukava puuhata myös yhdessä muiden kanssa. Meidän talossa on hyvä henki naapureiden kesken. Täällä asuu paljon minun lailla puuhastelusta pitäviä ihmisiä, tuumaa Hanna tyytyväisenä.

Tulevissa kevään talkoissa Aurankaarella kaivetaan ylös kuvassa näkyvät, talojen välissä olevat pensaat. Parisen kymmentä vuotta vanhassa pihassa riittää vieläkin kunnostettavaa. Isännöitsijän kanssa on suunniteltu myös uuden vajan saamista pihaan, jotta kottikärryt ja muut pihanhoitovälineet saadaan suojaan.