07.09.2020

Suunnittelulla välttää ruokahävikkiä

liian_hyvaa_hukattavaksi_asuntosaatio_asukastarina
Kauppalistan tekeminen auttaa Arja Tarvosta ehkäisemään ruoan joutumista roskiin. Myös äidin opit ovat auttaneet arjen ruokahuollon pyörittämisessä.

– Teen aina etukäteen kauppalistan ja mietin mitä tarvitaan parin seuraavan päivän aikana niin kotona ruokailuun kuin mieheni työeväisiin. Ostomäärien miettiminen on tärkein keino tässä asiassa. Meillä ei mene yhtään ruokaa hävikkiin, vakuuttaa Siilinjärvellä Asuntosäätiön asumisoikeusasunnossa asuva Arja.

Puuropannari maistuu niin makeana kuin suolaisena

Arja on jo kotona maatalon tyttärenä oppinut äidin esimerkistä kierrättämään ylijäävää ruokaa. Suosikkiruoka on puurosta syntyvä pannari, joka maistuu hillon kera kahvihyväskänä ja suolaisen leikkeleen kanssa iltapalana.

– Riisipuroon lisätään maitoa, voita, suolaa, vehnäjauhoa ja munaa sopivan paksuksi taikinaksi ja paistetaan 200 asteessa hyvän ruskeaksi. Meillä menee puolet pellillisestä jo iltakahvilla ja loput sitten kylmänä seuraavana päivänä, naurahtaa Arja.

Kukat kiittävät kahvinporoista

Puuron jämistä syntyy myös sämpylöitä, joita Arja on kova leipomaan, samoin kuin pullia. Tuoreeltaan osa leivonnaisista menee aina pakkaseen. Muunkin ruoan Arja laittaa itse. Talon biojätteeseen päätyy lähinnä kasvisten ja hedelmien kuoria. Jos jotain ruokaa jostain syystä jää yli, perheen koira saa herkutella ne suihinsa.

kukat_kiittavat_kahvinporoista_havikkiviikko

– Kahvinporot pistän ulkokukille ja jos keitettyä kahvia jää yli, laimennan sen yön yli seisoneella vedellä ja käytän sisäkukkien kastelemiseen. Kukat tykkäävät siitä lannoitteesta. Kahvinporot estävät ulkona myös etanoiden pesimisen, vinkkaa Arja, jonka piha kukoistaa niin omaksi kuin myös naapureiden iloksi.

Ruokaa kannattaa laittaa itse

Arjalle ruokahävikin välttäminen on selvästi sydämen asia. Hän toivoisi, että myös nuoret ihmiset innostuisivat asiasta.

– Ennen kaikkea kannattaa opetella laittamaan itse ruokaa. Silloin tietää mitä syö, pystyy hyödyntämään ylijäävää ruokaa uusiin ruokiin ja samalla pystyy säästämään ruokakuluissa, neuvoo Arja.