11.05.2020

Kesän pihakahveilla tavataan

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Kotkan Tasaajankadun Asokotitalon aktiivinen asukastoiminta on koronan takia tauolla, mutta kesällä päästään kahvittelemaan pihalla. Pelakuutkin on jo otettu talvehtimisen jäljiltä virkoamaan kerhohuoneelle. Kohta piha on taas värikäs kukkaparatiisi.

Tasaajankadun normaaliin arkeen on kuulunut erittäin aktiivinen asukastoiminta. Viihtyisäksi sisustettu kerhohuone on talon kohtaamispaikka. Keskiviikkoisin siellä on kahviteltu, maanantai-ilta on varattu äijäkerholle ja joka päivä kerhohuoneelle on kokoonnuttu lukemaan yhteisesti tilattua paikallislehteä. Nyt kerhohuoneella voi kuitenkin käydä vain yksittäin.

- Sanomalehti on ollut meille seurusteluväline. Voisihan sitä käydä lukemassa yksinkin, mutta ei se ole samanlaista, kun ei voi keskustella lehden aiheista muiden kanssa. Nyt on kuitenkin ollut aikaa lukea kotona ja asukkaat ovat tuoneet kerhohuoneen kirjastoomme paljon uusia kirjoja ja lehtiä, iloitsee Ritva, joka näkee myös jo korona-ajan yli.

tasaajankadu_kerhohuone_asokodit

- Siinä vaiheessa, kun kerhohuoneelle saa mennä yhdessä, suursiivoamme sen porukalla. Nyt kerhohuone toimii pelakuiden valtakuntana, kun ne toipuvat siellä kesää varten. Ne kukat ovat jo kymmenen vuotta vanhoja ja talvehtineet aina talon alla olevassa kylmätilassa.

Yhteistoiminta kantaa nyt hedelmää

Tasaajankadun asukkaista suurin osa on iäkkäämpää väkeä, joten eristysaika on vaikuttanut rajusti asukkaiden elämään. Aktiivisesta asukastoiminnasta ja sitä kautta syntyneistä tuttavuuksista on korona-aikana ollut Ritvan mielestä iso apu.

- Soittelemme toisillemme kuulumisia ja jos jotain naapuria ei näy, kyselemme perään. Meillekin on tarjottu kauppa-apua.

Asukkaat ovat yhdessä tehneet talostaan monella tavalla viihtyisän. Vanhat varastot on kunnostettu kuntosaliksi ja verstashuoneeksi. Tilat ovat kuitenkin toistaiseksi suljettuina.

Pihalla voi puuhastella myös yksikseen

Ritvan mukaan pahinta koronatilanteessa ikäihmisten kannalta on, kun ei tiedä kuinka kauan eristys kestää. Kesä tuo kuitenkin helpotusta.

pelakuut_tasaajankatu_asokodit

- Meillä on hyvä paikka keskellä pihaa pitää kahvihetkiä. Kokeillaan, miten saisimme sen toimimaan turvaväleistä huolehtien. Olen niin kaivannut seuraa ja naapureiden kanssa ajatusten vaihtoa, puuskahtaa Ritva.

Myös grillaaminen kuuluu Tasaajankadun asukkaiden kesään.

- Sitä varten pitäisi siivota grillikatos. Siivoushommaahan voi tehdä pihalla yksinkin eli siihen ei korona vaikuta, toteaa Ritva.