13.05.2015

LED säästää luontoa, energiaa ja rahojasi

Nykyaikana ei kannata hankkia kotiin muuta kuin LED valoa. Se on kokonaisvaltaisesti järkevin ja turvallisin ratkaisu.

Nykyaikaisten laadukkaiden ledivalojen valomäärät riittävät hyvin vaikka koko huoneiston valaisemiseen. Tunnelmavalaisuun lediä on käytetty jo pidempään.

Myös vanhoihin valaisimiin voi hankkia ns. korvaavia ledilamppuja, joita voidaan käyttää hehku- tai halogeenilamppujen sijaan ilman muutostöitä valaisimissa.

Motiva suosittelee hankkimaan laadukkaita ledilamppuja, joissa lamppujen valontuotto- ja väriominaisuudet sekä käyttöikä ovat sitä, mitä luvataan.

Ledilampun elinikä on jopa 5 - 8 -kertainen hehkulamppuun verrattuna. Siksi ledilampun käyttö tulee pitkällä aikavälillä halvemmaksi, vaikka se maksaakin hankittaessa hieman enemmän.

Ledivalo kuluttaa myös vähemmän sähköä, joten se on sekä ympäristöystävällisempi vaihtoehto että aiheuttaa pienemmän sähkölaskun käyttäjälleen.

Turvallisen ledivalosta tekee se, että se ei kuumene samalla tavalla kuin hehku- tai halogeenivalo. Ledivalo ei myöskään säteile infrapuna- tai UV-säteilyä.

Lamppujen tuottamaa valon määrää ei voi vertailla led-lamppujen kohdalla enää wattien perusteella. Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään luumen (lm, lat. lumen). 40 wattisen lampun tehomäärä vastaa led-lampussa noin 470 luumenia.

Viisi vinkkiä tunnistaa laadukas ledilamppu

Kun ostat ledilamppua, valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu ja tutustu lampun pakkausmerkintöihin. Näillä viidellä kriteerillä varmistat, että olet ostamassa laadukkaan lampun.

1. Energiatehokkuusluonnon on vähintään A+.

2. Käyttöikä on vähintään 25 000 tuntia eli noin 25 vuotta.

3. Sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään eli 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään saman verran sytytyksiä ja sammutuksia.

4. Värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Kotiin hankitaan yleensä lämpimän valkoista valoa eli värilämpötilan tulee olla 2700 - 3200 kelviniä (K).

5. Värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.

Lue lisää tietoa lampuista ja valaistuksesta osoitteesta www.lampputieto.fi.

Julkaistu: 13.05.2015