15.01.2016

Homma hanskassa, avaimet turvassa

Paniikki iskee. Sydän lyö kahtasataa. Taskuja ja laukun pohjia kaivellaan. Avaimet ovat hävinneet. Mitäs nyt tehdään?

Jos avain tai useampi on kadonnut, soitetaan Asokotien kiinteistöassistentille, sillä lisäavainten tilaamisessa tarvitaan tunnusluvut. Lupa avainten teettämiseen on ainoastaan asumisoikeuden haltijalla, jolta asia varmistetaan ja avain tilataan Abloy-valtuutetusta lukkoliikkeestä.

- Taloissamme on käytössä joko Sento- tai Exec-järjestelmän avaimia, kertoo Asokotien kiinteistöassistentti Pirkko Hietamies.
Exec on vanhempi järjestelmä, jonka patenttisuojaus on loppunut. Sentoon ollaan siirtymässä pikkuhiljaa ja se löytyykin jo muutamista kohteista.

Mitä ja kuka maksaa?

Uuden avaimen ja lisäavainten teettämisen sekä asumisaikaisen lukkojen sarjoituksen maksaa aina asukas. Omista vakuutuksen ehdoista kannattaa ottaa selvää, esimerkiksi kotivakuutus saattaa korvata kuluja.

- Uuden avaimen teettäminen maksaa noin 30 euroa. Sarjoittaminen maksaa vähintään noin 200 euroa avaimineen riippuen lukkojen määrästä. Yksi lisälukkopesä maksaa noin 80 euroa. Uudelleensarjoituksen hinta vaihtelee eri asuntojen välillä ja lukkoja voi olla paljonkin eri oviin, esimerkiksi rivitalossa parvekkeelle, terassille, asuntokohtaiseen ulkovarastoon ja postilaatikkoon, Hietamies toteaa.

Sarjoittaminen hoidetaan molemmissa avainprofiileissa kiinteistöassistentin kautta asumisen aikana. Sen sijaan turvalukkoja asukkaat voivat asentaa muutostyönä.

Avaimista huolta nyt ja tulevaisuudessa

Avainten sarjoittaminen voi olla järkevää, jos itsellä on tunne siitä, että ne ovat joutuneet vääriin käsiin. Varsinkin jos käsilaukku on varastettu, kannattaa sarjoittaminen tehdä poliisille ilmoittamisen lisäksi.

Huomattavasti helpommalla, halvemmalla ja lievemmillä sydämentykytyksillä elämästään selviää, kun muistaa pitää avaimista hyvää huolta.

Teksti: Anni Karvinen
Kuva: Jari Härkönen

Julkaistu: 15.01.2015