14.06.2022

Lähde lomalle huoletta – muista nämä asiat

kannettava-tietokone-parvekepoydalla

TEKSTI: Olga Lipasti 

Jätinkö lieden päälle? Ei kai kotia uhkaa vesivahinko tai tulipalo? Ota haltuun vinkit, joiden avulla lähdet lomalle huoletta. 

Mitä pidempään lomamatkasi kestää, sitä tärkeämpää on varautua yllätyksiin ja sitä useampia asioita kannattaa ottaa huomioon. Lyhyttäkin matkaa varten on hyvä irrottaa töpseleitä seinästä, sopia naapurin tai kaverin kanssa kukkien kastelusta ja jättää asunnon väliovi auki, jotta postit mahtuvat paremmin luukusta sisään.  

Jos matkasi kestää jopa useita viikkoja, postin jakelu kannattaa keskeyttää kokonaan. Katso, ettei kaappeihin jää pilaantuvaa ruokaa ja värvää kaveri pitämään kuivuvien viemäreiden aiheuttamat hajuhaitat kurissa. 

Lomailijan muistilista kotiin: 

  1. Jätä koti asutun näköiseksi. Elon merkit pitävät murtovarkaat loitolla. Älä paljasta poissaoloasi sosiaalisessa mediassa.
  2. Estä vesivahingot. Sulje pesukoneen ja astianpesukoneen hanat.
  3. Irrota sähkölaitteiden töpselit seinästä. Mikro, kahvinkeitin, leivänpaahdin ja televisio eivät tarvitse virtaa, kun olet poissa. 
  4. Lukitse ovet ja ikkunat. Oven murtoraudoitus parantaa kodin turvallisuutta entisestään.
  5. Estä hajuhaitat. Pyydä vaikkapa naapuria käymään kotonasi laskemassa vettä viemäreihin, jotta ne eivät kuivu ja ala haista. Samalla voi kastella kukat ja tarkistaa postin.
  6. Jätä koti siistiksi. Vie roskat, tyhjennä jääkaappi ja huolehdi, ettei kaappeihin jää mitään pilaantuvaa. Poista suodatinpussi kahvinkeittimestä.

 
Vinkki: 
Muistitko kääntää lieden pois päältä? Ota hellan säätimistä kännykkäkuva, niin voit tarkistaa off-asennon jälkikäteen – saat ilmaista mielenrauhaa! 

 
Lähde: Ilpo Marjeta/Asuntosäätiö