15.05.2020

Naapurin tunteminen auttaa myös korona-aikana

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Oulussa Uusikatu 43:n asokotitalossa suuri osa asukkaista on asunut talossa useita vuosia, Markku Kokkonen jo kymmenen vuotta. Koronan keskellä arkea on helpottanut se, että asukkaat tuntevat toisensa hyvin. Talon vuosijuhlien siirtäminen tosin harmittaa monia.

Asukkaista iso osa on riskiryhmäläisiä, joten kaikki pysyttelevät kotona omissa oloissaan. Talossa on kaksi kerhohuonetta, joista toinen on muutettu kirjastoksi, jossa saa käydä lainailemassa kirjoja. Koronan vuoksi asukastoiminta on toistaiseksi tauolla. 
Markku on asukastoimikunnan puheenjohtaja, ja siksi hänelle löytyy koko ajan pientä tekemistä myös talon asioissa. 

 - Se, että talossa on pidempään asuneita asukkaita, luo sellaisen ilmapiirin, että kaikki ovat tyytyväisiä ja tuntevat talonsa hyvin. Se helpottaa myös puheenjohtajan tehtäviä, kertoo Markku, joka on myös Asokotien hallituksen asukasedustaja.

asukastoimikunnan_puheenjohtaja_uusikatu_oulu

Talossa ei ole vielä tarvinnut järjestää esimerkiksi naapuriapua. Iästään huolimatta vanhemmat asukkaat pärjäävät hyvin. Naapureita näkee silloin tällöin pihalla, ja kunhan turvavälistä pitää huolta, voi vaihtaa kuulumisia.

25-vuotisjuhlat jouduttiin siirtämään

Talossa oli tarkoitus viettää 25-vuotisjuhlat alkuvuodesta, mutta ne jouduttiin perumaan. 

- Koska suurin osa asukkaista kuuluu riskiryhmään, ei vielä tiedetä milloin juhlat voidaan järjestää, mikä harmittaa asukkaita. Toivomme, että juhlat voitaisiin pitää myöhemmin tänä vuonna, kun niitä suunniteltiin asukkaiden kesken jo jonkin aikaa, Markku toteaa. 

Ajeleminen auttaa jaksamaan

Markku kertoo käyvänsä ajelemassa ympäri Oulua. Vaikka ulkoileminen auttaa näkemään muuta maailmaa, pääsee autolla pidemmälle. Hän kertoi käyneensä viimeksi katsomassa nuotiopaikkaa metsässä.

- Autoa ajaessa voi käydä katselemassa kaupunkia ja saa pientä maiseman vaihtelua omasta asunnosta, naureskelee Markku.

Markulla on lapsenlapsi, jota hän ei ole voinut nähdä rajoitusten vuoksi. Sukulaisten ja muun perheen näkemättä jääminen vaivaa karanteenissa eniten. Markku on kuitenkin toiveikas, että tilanne pian helpottuu ja hän saa taas nähdä tyttärenpoikaansa.

Teksti: Ida Oljemark