17.08.2016

Sukupolvienkortteli harjakorkeudessa

Ainutlaatuinen monisukupolviasumisen kortteli, Sukupolvienkortteli, on valmistumassa Helsingin Jätkäsaareen. Kortteli on suunniteltu eri-ikäisten ja eri tavalla asuvien ihmisten toiveita kuunnellen. Ideana oli keskittää kolmen talon yhteistiloja yhteen paikkaan, jolloin yhteistiloista saatiin isompia, parempia ja monipuolisempia. Korttelin rakennuttajina ovat Setlementtiasunnot, Asuntosäätiö ja HOAS.

Kortteli on samalla kyläyhteisön paluu kaupunkiin. Ihmisten osaamiset, taidot ja intohimot yhdistyvät vapaa-ajan tekemisessä, harrastuksissa ja tapahtumissa. Lapset, nuoret, aikuiset, seniorit ja vanhukset elävät ja asuvat kaikki samassa korttelissa. Jätkäsaaren Sukupolvienkorttelissa yhteisöllisyys on tiloja, yhteinen piha, yhteistä tekemistä ja tapahtumia. Voit elää vapaasti omaa elämääsi Sukupolvienkorttelissa, mutta kenenkään ei tarvitse olla yksin.

Jätkäsaaren Sukupolvienkorttelista löytyy tiloja monenlaiseen vapaa-aikaan ja tekemiseen. Rakennusten läpi kulkee esteetön reitti, jota pitkin pääsee suurimmaksi osaksi sisäkautta korttelin yhteisiin tiloihin. Yhteiset tilat ovat Setlementtiasuntojen talossa, ensimmäisessä kerroksessa ja jokainen kolmesta talosta toimii omanaan toisesta kerroksesta ylöspäin. Korttelin piha on myös asukkaiden yhteinen.

Korttelissa yhteisöllisyys lähtee asukkaista: mitä asukkaat osaavat, taitavat, tietävät ja mitä he haluavat jakaa toistensa kanssa. Talojen asukkaiden kesken voidaan järjestää esimerkiksi kielten opiskelua, pyöränkorjausta, lastenhoitoapua, läksykerho, koiran ulkoilutusapua, kierrättää tavaroita, liikuntahetkiä sisällä tai ulkona, kirpputoreja ja ravintolapäiviä, satutunteja, tuolijumppaa, maalausta, keskusteluja, remonttiapua, kirjojen vaihtoa ja niin edelleen.

Sukupolvienkorttelissa aloittaa talojen valmistuttua korttelivalmentaja, joka auttaa, tukee ja kannustaa asukkaita yhteisen tekemisen löytämisessä ja ylläpitämisessä. Korttelissa voidaan järjestää myös erilaisia tapahtumia, luentoja ja juhlia, joiden järjestämisessä korttelivalmentaja on apuna.

Vuonna 2010 alkaneessa kehitystyössä ovat olleet mukana monialaisen yritysjoukon lisäksi Aalto-yliopistoTekesAsumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA,Ympäristöministeriö ja Helsingin kaupunki.

Hankkeen pääsuunnittelija on arkkitehti Mari Matomäki, Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy. Urakoitsijana NCC.

Harjannostajaisia vietetään 18.8. klo 14 alkaen.

Sukupolvienkorttelin tulee kaikkiaan 262 asuntoa:

  • Korttelin asujaimiston monipuolisuutta tukee osaltaan Asuntosäätiön kortteliin rakennuttamat 47 hitas-asuntoa. Huoneistokoot vaihtelevat aina 34 neliön yksiöistä aina 143 neliöiseen ylimmän kerroksen viisi huonetta käsittävään kotiin.  Asunto Oy Helsingin Hyväntoivonpuisto valmistuu loppuvuonna 2016.
  • Jätkäsaaren Setlementtiasuntojen vuokratalon tulevat asukkaat ovat eri-ikäisiä,113 asuntoa, 33,5-77 m2, joista 20yksiötä on tarkoitettu liikuntaesteisille. Heidän turvallista asumistaan tukee palveluntuottajana Validia Asuminen. Valmistuu helmikuussa 2017. Hakuaika 3.-16.10.2016. Ennakkoon kiinnostuneeksi voi ilmoittautua osoitteessa info@setlementtiasunnot.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 837 5300.
  • HOASin vuokratalo, 102 asuntoa, valmistui loppuvuonna 2015.

Lisätietoja

  • Kimmo Rönkä, toimitusjohtaja, Setlementtiasunnot Oy, 050 339 7550kimmo.ronka@setlementtiasunnot.fi
  • Esa Kankainen, toimitusjohtaja, Asuntosäätiö sr, 020 161 2460

esa.kankainen@asuntosaatio.fi

www.sukupolvienkortteli.fi

www.setlementtiasunnot.fi

www.asuntosaatio.fi