18.03.2021

Vinkit järkevään vedenkulutukseen

Nainen pesee käsiä lavuaarissa

Asuntosäätiö tarkistaa huoneistojen vesikalusteet joka seitsemäs vuosi. Vesikalusteisen huollon yhteydessä tehdään myös kylpyhuoneen ja saunan kosteusmittaukset sekä raportoidaan käyttöikäarviot. Näiden toimenpiteiden seurauksena käyttöveden kulutus on pienentynyt kymmenessä vuodessa 25 prosentilla. Vedenkulutuksen väheneminen on laskenut myös lämmityskuluja, sillä käyttöveden lämmitys vastaa jopa noin puolta talon lämmityskuluista.

Vedenkulutuksesta peseytymiseen kuluu 40 %, wc-istuimen huuhteluun 26 %,
keittiöaskarreisiin 22 % ja pyykinpesuun 13 %. LÄHDE: Motiva

Myös asukas voi vaikuttaa vedenkulutukseen. Seuraavilla vinkeillä pidät helposti vedenkulutuksen kurissa.

 1. Käytä astianpesukonetta

  Astioiden käsinpesu kuluttaa vettä pesutavasta ja tiskien määrästä riippuen 35–140 litraa. Uusimmat astinpesukoneet sen sijaan kuluttavat vettä vain noin 15 litraa pesukertaa kohti. Astianpesukone on kuitenkin hyvä käynnistää vasta kun se on täysi. Ja jos astiat eivät ole erityisen likaisia, kannattaa valita ekologinen pesuohjelma, joka kuluttaa vähemmän vettä.

 2. Älä huuhtele tiskejä

  Nykyaikaisia astianpesukoneita käytettäessä esihuuhtelu on turhaa. Esihuuhtelu itse asiassa saattaa jopa jossain tapauksissa heikentää pesutulosta, sillä tiskikoneet usein säätävät ensimmäisen huuhteluveden astioiden likaisuuden mukaan. Riittää, että kaavit enimmät ruoantähteet astioista ennen koneeseen laittamista.

 3. Pese täysiä pyykkikoneellisia ja tuuleta

  Myös pyykkikoneilla on hyvä pestä vain täysiä koneellisia sekä hyödyntää säästöohjelmia. Vaatteita ei myöskään tarvitse aina pestä, sillä usein pelkkä tahran poisto ja tuuletus riittävät. Tuulettaminen säästää myös vaatteen kuituja, jolloin vaate kulu yhtä paljon kuin pestessä.

 4. Viilennä juomavesi jääkaapissa

  Jos joudut juoksuttamaan vettä pitkään ennen kuin vesi on riittävän kylmää, vesi on hyvä viilentää jääkaapissa. Näin vältyt turhalta veden juoksuttamiselta ja saat aina raikasta ja viileää vettä ilman lisäkustannuksia.

 5. Sulje hana pesun ajaksi

  Sulje hana varsinaisen pesun ajaksi käydessäsi suihkussa. Hana on hyvä sulkea myös hampaiden pesun ajaksi, sillä jos kahden minuutin harjauksen ajan juoksuttaa vettä, sitä kuluu vuodessa jopa lähes 9000 litraa.

 6. Kerää vettä kukille

  Sen sijaan, että huuhtelet kasvikset ja hedelmät juoksevan veden alla, täytä ensin astia vedellä ja huuhtele ruoka-ainekset siinä. Lopuksi voit hyödyntää veden kasvien kastelemiseen. Pihaistutusten kastelua varten kannattaa puolestaan kerätä sadevettä suureen astiaan, joka on asetettu esimerkiksi räystään alle.

 7. Reagoi vuotaviin vesikalusteisiin
  Hana ja wc-istuin saattavat valuttaa pieniä määriä vettä lähes huomaamatta. Koska jatkuva vuoto voi aiheuttaa pahimmillaan jopa tuhansien eurojen vuosikustannukset, tilaa ammattilainen avuksi aina kun havaitset vuotoja vesikalusteissa.

  Asuntosäätiön asukkaana voit tehdä vikailmoituksen soittamalla 
  Palvelukeskukseen tai täyttämällä sähköisen vikailmoituslomakkeen Kotikulmassa. Kerro samalla havainnoistasi, niin vuoden jokaisena tuntina palveleva Palvelukeskus tilaa putkimiehen kotiisi.