18.06.2021

Paras lomakohde

Kotimaisema-KatjaStåhl

KUVA: Annukka Pakarinen

Isälläni oli aikoinaan hassu ystävä. Hän oli tunnettu hypnotisoija, ja hän kiersi aktiivisesti maailmaa töidensä takia. Kun hän sitten saapui reissuiltaan kotiin, hän huokaisi helpotuksesta. Vihdoinkin paratiisissa, hän totesi. Miksi mies kutsui kotiaan paratiisiksi? Koska hän oli tehnyt kodistaan sellaisen.

Kävin miehen kodissa kerran pikkutyttönä vierailulla isän kanssa. Kyläreissu oli mieleenpainuva. Erityisesti makuuhuone herätti lapsen mielenkiinnon. Makuuhuoneen seinällä oli valokuvatapetti, jossa oli trooppinen hiekkaranta. Tapetin viereen oli asetettu palmut ruukkuihin kasvamaan. Muilla seinillä roikkui havaijilaisia lei-kukkaseppeleitä. Sängystä oli suora näkymä tapettiin ja herätyskello herätti havaijilaismusiikilla. Mies kertoi heräävänsä aina aamuisin tokaisten: ”Ah, taas kotona Etelämeren saarella!” Todellisuudessa hän oli hämeenlinnalaisen omakotitalon yläkerrassa, mutta ketä se nyt kiinnostaa.

Tietämättään tämä mies opetti minulle, että omasta kodistaan voi tehdä ihan millaisen hyvänsä. Ihmisenhän suorastaan kannattaa tehdä omasta kodistaan juuri sellainen, mihin aina kaipaa sieltä poissa ollessaan. Missään ei ole sääntöjä, joiden mukaan koti pitää sisustaa niin, että kyläilijät sen hyväksyvät. Hehän käyvät kotonasi vain kääntymässä. Sinä asut siellä ihan kokonaan.

Koti on rakennettu onnistuneesti, jos siellä vietettävä loma saa hihkumaan onnesta. Yhtä odottaa sohva muhkeine tyynyineen viettämään lokoisaa elokuvailtaa ja toista hieman virttynyt puutarha rikkaruohot pursuten. Joku haaveilee, että kerrankin saisi rauhassa kokkailla pitkiä ja vaikeita reseptejä, eikä kukaan hoputtaisi mihinkään. Missä sellainen onnistuu, jollei kotona. Kotiloman viettoon löytyy monia syitä!

Yksi syy on taloudellinen. Jos lähdet matkoille, joudut joka tapauksessa maksamaan vuokran/yhtiövastikkeen/lainanlyhennyksen. Sen lisäksi maksat matkat muualle ja asumiset siellä muualla. Huonolla tuurilla säät eivät suosi ja ruokakin on pahaa. Mieti, millaiset kattaukset saisit niillä rahoilla omalle kotipöydällesi!

Liekö syy siinä, että olen lentoemännän tyttärenä nähnyt paljon muutakin kuin oman postilaatikkoni, mutta minä viihdyn parhaiten kotona. Lomalla koti näyttäytyy mahdollisuuksien kirjona: voin lojua tai puuhastella, molempiin on täydelliset olosuhteet. Lomalla siivoaminenkaan ei tunnu raskaalta, sillä on aivan sallittua jämähtää kesken kaiken tutkimaan vanhoja luokkakuvia tai lukemaan sydäntä riipiviä Teinikalentereita (kyllä, tallessa on!). Onhan se fakta: parhaimmat nähtävyydet löytyvät omasta varastosta.

Katja Ståhl

Katja Ståhl on espoolainen perheenäiti ja Asuntosäätiön asukas vuodesta 2013 lähtien. Hän on myös yhden koiran ja kahden ja puolen hevosen omistaja, freelance-toimittaja ja juontaja sekä suositun Kavioliitossa-blogin pitäjä.