18.12.2018

Eteisaulan glögijuhlissa ennätysyleisö

Ukonvaajan glögeillä Pyry Rauni ja Urho

Asuntosäätiön omistamassa vuokratalossa, Espoon Ukonvaaja 4:ssa on pidetty asukkaiden glögijuhlia jo parisenkymmentä vuotta talon eteisaulassa. Puheenporinaa siivitti tälläkin kerralla lämmin glögi ja Ingan tekemä piimäkakku pipareiden kera.

- Täällä ei ole tainnut olla koskaan näin paljon väkeä, tuumasi eräs rouva ottaessaan glögiä ja kakkua.

Asukkaita tuli sisään maanantaina kello 17 alkaneissa juhlissa sekä ulko-ovista että talosta sisäkautta. Osa pysähtyi vähintäänkin ”pystyglögeille”, kun ovimikkona toiminut puuhamies Sakari Tusa avasi oven ja toivotti väen tervetulleeksi.

Ukonvaajan Inga ja Sakari

- Olen Ingan pikkurenki, naurahti Sakari kertoessaan, kuinka he Inga Takalan kanssa ovat jälleen kerran järjestäneet tilaisuuden. Kutsu glögeille, yksi lappu ilmoitustaululle laitettiin hyvissä ajoin, että asukkaat tiesivät perinteen jatkuvan.

Glögeillä tutustutaan naapureihin

Moni asukkaista pysähtyi pidemmäksikin aikaa juttelemaan naapureiden kanssa. Istuimiksi aulaan oli tuotu jo hyvissä ajoin pihan ulkokalusteita lämpiämään ja kuivumaan. Penkkien päälle oli laitettu peitteitä tuomaan mukavuutta.

- Muutimme parisen kuukautta sitten taloon. Oli kiva tulla glögeille tutustumaan naapureihin, kertoo Rauni, jonka pojat Pyry ja Urho kertoivat piimäkakun olevan hyvää.

Sakari totesi glögijuhlan toimivan talkoiden tavoin asukkaiden tutustuttamiseksi toisiinsa. Talon 55-vuotisessa historiassa on myös talkoiltu reippaanlaisesti. Ukonvaajan asukastoiminnoista kerrottiin taannoin Kotimaisema -lehdessä.

- Olemme laittaneet tänne rappukäytävään akustiikkalevytkin talkoilla joka kerrokseen, kertoo Inga.

Toden totta eron tavalliseen porrashuoneeseen huomasi. Vaikka parhaimmillaan 20 – 30 henkeä jutteli samanaikaisesti aulassa, meteliä ei ollut, vain mukavan tunnelmallista porinaa.

Eteisaula toimi hyvin juhlapaikkana

Kun glögit oli juotu ja kakut sekä piparit nautittu, väki poistui kukin vuorollaan hymyssä suin hyvää joulua toisilleen toivottaen. Moni kävi myös erikseen kiittelemässä talon tarmokasta kahdeksankymppistä puuhanaista Ingaa aktiivisuudesta.

Eteisaula toimi juhlapaikkana erinomaisesti. Jokaisessa glögijuhlassa mukana ollut rouva kertoi vinkiksi, että takki kannattaa laittaa päälle, jotta voi istua pidempään. Ulko-ovista tulee sen verran sisään kylmää ilmaa ovea avattaessa.

Tällä kertaa myös eteisikkunoiden kautta nautittiin aidosta joulutunnelmasta, sillä puhtaan valkoinen lumi peitti sopivasti maan juuri ennen tilaisuuden alkua. Glögijuhlat lopetettiin iltakahdeksalta.