19.05.2020

Virikkeinen mieli auttaa jaksamaan korona-aikana

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Leinelänkaari 4:ssä Vantaalla koronarajoitukset toivat muutoksia asukkaiden elämiseen.  Asuntosäätiö antoi kuitenkin pian ohjeistusta asumisen arjen asioihin. 

Ritva Vyyryläinen on asunut talossa seitsemän vuotta. Talossa asuu kaikenikäisiä ihmisiä, lapsiperheitä, ikäihmisiä, opiskelijoita ja nuoria aikuisia. 

Ritva ei ole vielä havainnut asukkaiden tarvitsevan erityisesti apua missään asiassa rajoituksiin liittyen, mutta sitä olisi luontevaa tarjota, jos näin olisi. Yhteiskunnan liikkumisrajoitusohjeiden takia ihmiset ovat enemmän kotioloissa ja naapurikohtaamiset ovat harventuneet.

Yhtiössä oltiin hyvin hereillä ja reagoitiin nopeasti

Talon ilmoitustauluille ilmestyi hyvin nopeasti ohjeistus talon asukkaille tartuntojen hillitsemiseksi; ei tule käyttää yhteisiä tiloja, rapussa liikkumiseen suosituksia ja hygieniaohjeistusta. Asukaskokoukset siirrettiin syksyyn.

Siivousta on tehostettu rapun yleisissä tiloissa erityisesti kosketuspintojen, muun muassa porraskaiteiden ja oven kahvojen, osalta.  

- Ilmoitustaululta voi nähdä edellisen siivousajankohdan, kertoo Ritva, joka toimii myös Asuntosäätiön Vuokra-asunnot Oy:n hallituksen asukasedustajana. 

Rutiinit pitävät mielen virkeänä 

Ritva on luonteeltaan utelias ja tämä on auttanut häntä löytämään uusia virikkeitä tekemisiin ja jaksamiseen kotona rajoitetuissa poikkeusoloissa. Hyvinvoinnin ylläpitäminen on kaikkein tärkeintä myös kotona, kun kaikki julkiset palvelut ovat kiinni. Hän seuraa television jumppaohjelmia ja YouTubea sekä etsii uusia lenkkipolkuja ympäristöstä. Suunnittelemalla päivittäisiä aktiviteetteja myös kalenteriin syntyy arkeen rutiineja.  

- Kun kirjoittaa tekemisistään, niin ajalla tuntuu olevan merkityksensä ja se tuottaa positiivisen mielen, sanoo Ritva. 

Myös kontaktit läheisiin ovat auttaneet paljon. Korona-aikana puhelut ystävien ja läheisten kanssa venyvät helposti tuntiinkin. Yhteydenotot perheenjäseniin, jokapäiväinen liikunta ja erityisesti ulkoilu ovat tärkeimpiä asioita auttamassa sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin kunnossapidossa.  

Koronarajoitusten jälkeen 

Aivan ensimmäiseksi Ritva haluaa halata kunnolla lapsiansa ja lapsenlastaan, kunhan rajoitukset sen sallivat. On ollut vaikeaa olla erossa läheisistään niin pitkään, mutta on toiveikas epidemian hellittämisestä ennen pitkää. 

asukas_leinelankaari_vantaa

Kun Ritva on puhunut ystävien ja läheisten kanssa karanteenin jälkeisestä ajasta, ovat he päättäneet juhlia. 

- En vielä tiedä minkälaisesta juhlimisesta olisi kyse, mutta kyllä ainakin malja nostetaan, nauraa Ritva.   


Teksti: Ida Oljemark