01.06.2015

Asunnon vaihto onnistuu helposti

Asunnonvaihto

Asokodeilla on lähes 15 500 asuntoa 31 paikkakunnalla. Asuntokannasta löytyy hyviä vaihtoehtoja jokaiseen elämäntilanteeseen. Yhtiöllä on asuntokannassaan myös uusia kohteita, joihin hakuaika on meneillään.

Haettavan asunnon kokoa ei ole rajoitettu, joten perhekoon kasvun voi ennakoida jo hyvissä ajoin tai asuntoa voi vaihtaa asumistarpeen muuttuessa, kertoo Irma-Liisa Back-Heikkinen Asokotien asuntopalvelusta.

Myös perhekoon pieneneminen aiheuttaa usein asunnon vaihtamisen tarpeen.

Perhekoon muutokset ovat hyvin yleisiä syitä vaihtaa asuntoa. Esimerkiksi erotilanteissa asunnon voi siirtää toiselle osapuolelle. Asojärjestelmän etuna on myös se, että molemmat vanhemmat voivat saada tuossa tilanteessa riittävän ison asunnon, korostaa Back-Heikkinen.

Asoasunnon etu verrattuna omistusasumiseen on, että samoilla kuukausittaisilla asumiskustannuksilla saa keskimäärin huoneen verran isomman asunnon. Tästä ominaisuudesta on hyötyä erityisesti pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla.

Perheasunnoilla ei ole myöskään niin suuri kysyntä kuin pienillä asunnoilla eli asunnon saa tarvittaessa nopeastikin, toteaa Back-Heikkinen.

Asunnon vaihtamista varten kannattaa hakea uusi järjestysnumero, vaikka asunnon hakeminen ei olisi vielä ajankohtaista. Järjestysnumeron voi hakea sähköisesti useimmille paikkakunnille Asokotien järjestysnumero-sivun kautta.

Asumisoikeuden haltijat voivat myös vaihtaa asuntoja keskenään, jolloin järjestysnumeroa ei tarvita. Sopivaa vaihtokumppania voi etsiä asunnonvaihtopörssin kautta.

Kannattaa huomioida, että asuntojen keskinäinen vaihto on mahdollista myös kunnasta toiseen ja eri yhtiöiden asuntojen välillä, toteaa Back-Heikkinen.

Myös asuntojen keskinäiset vaihdot toteutetaan aina Asokotien asuntomyyjien kautta.

Teksti: Päivi Karvinen / kuva: Jari Härkönen