22.01.2016

Vuotava astianpesukone on asiakkaan vastuulla

Astianpesukone on yleinen vesivahingon aiheuttaja keittiössä. Vesivahingon sattuessa pitää ottaa heti yhteys huoltoon.

Tärkeintä on, että toimit nopeasti ja vuoto saadaan korjattua mahdollisimman pian, eikä vika laajene asumista haittaavaksi vaivaksi ja kasvata kustannuksia.

- Jos et tiedä, mistä vuoto on peräisin, huoltomies pystyy selvittämään asian ja kertomaan, mitä pitää tehdä, opastaa isännöitsijä Marja Aittola.

Jos tietää, että vuoto johtuu astianpesukoneesta, voi kodinkonekorjaajan kutsua suoraan paikalle ja kustannukset kuuluvat asukkaalle. Jos taas vuoto on peräisin yhtiön vastuulla olevista putkiston osista, huolto korjaa vian, eikä asukkaalle tule kuluja.

- Kodinkonekorjaajan voi tilata myös huollon kautta, sillä heillä yleensä on hyvät yhteydet kodinkonehuoltoihin. Koneen korjauskustannukset kuuluvat huollon kautta tilatessakin asukkaalle, Aittola korostaa.

Huolehdi perusasiat kuntoon

Asukkaan on huolehdittava, että astianpesukoneen alla on aina turvakaukalo, jolloin koneen vuoto tulee heti näkyviin, eikä jää koneen alle muhimaan. Hyvä tapa on myös pitää koneen vesikytkintä suljettuna silloin, kun ei käytä konetta.

Asunnosta pois muutettaessa täytyy myös muistaa tulpata astianpesukoneen poistoputket, ettei aiheuta vesivahinkoa huolimattomuuttaan.

Kotivakuutus on tärkeä turva

- Erittäin tärkeää on myös huolehtia, että oma kotivakuutus on kunnossa. Vesivahingon sattuessa kotivakuutuksesta voi saada korvausta tiskikoneen korjauskuluista ja myös mahdollisesta lattian uusimisesta.

Yhtiö korjaa myös vahingoittuneen lattian, jos vahinko on johtunut putkistoviasta. Jos vuodon aiheuttajana on astianpesukone, myös lattian uusimisen korvaa asukas.

Kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan irtaimistoa

Aittola muistuttaa, että yhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan irtaimistoa missään vahinkotapauksissa. Se korvaa vain kiinteistölle koituneet vahingot.

- Kotivakuutusta tarvitaan myös silloin, jos vaikka yläkerran naapuri aiheuttaa vesivahingon, jonka seurauksena myös alakerran asukkaan irtaimisto vahingoittuu. Tässäkin tapauksessa oma kotivakuutus on paras tae sille, että saa korvauksia aiheutuneisiin vahinkoihin, painottaa Aittola.

Teksti: Päivi Karvinen

Julkaistu: 22.01.2015