25.02.2020

51 uutta asumisoikeusasuntoa Helsinkiin huippupaikalle

allekirjoitus_Sompasaari

Asuntosäätiön Asokodit rakennuttaa Helsingin Sompasaareen Kaljaasi Fortunan katu 4:ään asumisoikeustalon, jossa hyödynnetään kokonaisenergiatehokkuuden maksimoivaa SunZEB-ratkaisua. Urakkasopimus hankkeesta allekirjoitettiin perjantaina Fira Oy:n kanssa. Rakentaminen käynnistyy syksyllä ja talo valmistuu keväällä 2022.

– Asojärjestelmän 30-vuotisjuhlavuonna on hienoa päästä käynnistämään hanke Helsingin uuteen ytimeen. Tässä yhdistyy ARA-järjestelmän kaksi erinomaista ominaisuutta: kohtuuhintainen asuminen ja asumisen kehittäminen tulevaisuuden tarpeisiin, sanoo Asuntosäätiön Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä.

Kahdeksankerroksiseen taloon tulee pääosin isompia, 2-4 huonetta ja keittiö -asuntoja. Yksiöitä on vain kahdeksan. Talon ylimpään kerrokseen sijoittuvat asukkaiden yhteistilat kerho- ja saunatiloineen. Pysäköintitilat rakennetaan korttelin yhteiskäyttöön. Kortteliin valmistuu myös yhteinen kierrätyshuone. Jätehuolto toteutetaan putkikeräysjärjestelmällä. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Konkret Oy.

Hankkeen suunnittelussa on hyödynnetty SunZEB-ratkaisua, joka perustuu aurinkoenergian hyödyntämiseen ja ylilämmön kierrättämiseen kaukolämpö- ja jäähdytysverkostossa. Auringosta rakennuksille aiheutuva ylilämpökuorma hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla kaukolämpöverkossa, ja talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin. Tavoite on etsiä ratkaisuja lähes nollaenergiarakentamisen toteuttamiseen.

– Ratkaisu mahdollistaa tavallista suuremmat ikkunapinnat asumismukavuudesta tinkimättä. Avarat näkymät, valoisuus ja hyvät sisäilmaolosuhteet on käännetty ilmastoteoksi. Olemme viime vuosina panostaneet laajasti energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin, kertoo Riskilä.

Asokodit on osa Asuntosäätiö-konsernia, jonka asuntokannasta asumisoikeusasuntoja on noin 16 500 ja vuokra-asuntoja noin 1 000.

– Asuntosäätiöllä on omistuksessaan yli miljoona asuinneliötä, joten pienilläkin toimenpiteillä on mittavat vaikutukset. Tutkimme jatkuvasti mahdollisuuksia järkevään energiankulutukseen kiinteistökannassamme, Riskilä toteaa.

Samaan kortteliin Sompasaaressa asokohteen kanssa valmistuu kevään aikana SunZEB-konseptilla toteutettu Asuntosäätiön Hitas-kohde. Naapurikortteliin valmistuu tänä vuonna myös Asuntosäätiön ARA-vuokratalo.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jari Riskilä, Asokodit, jari.riskila@asokodit.fi, puh. 040 756 3817

Projektipäällikkö Tuomas Kinnari, Asuntosäätiö, tuomas.kinnari@asuntosaatio.fi, puh. 040 586 2721