25.05.2020

Kuopion kesätori kutsuu Ullaa

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa

Tikaskatu 1:ssä arki on muuttunut paljon tänä keväänä. Asukkaille talon viihtyisä piha tuo helpotusta korona-arkeen. Paviljongissa voi grillailla myös naapureiden kesken turvaväleistä huolehtien. Ulla Leppäkoski odottaa kovasti kesää ja sen tuomia aktiviteetteja sekä läheisten tapaamista.

Ulla on asunut Tikaskadun asokotitalossa kohta kymmenen vuotta. Talossa on yleensä tähän aikaan vuodesta pidetty pihatalkoot sekä grillattu jälkeenpäin pihan paviljongissa. Ullan mukaan tämä on ollut mukava perinne, jossa pääsee viettämään naapureiden kanssa aikaa. Onneksi kuulumisia voi vaihtaa muutenkin.

Ulla pihan grillin ääressä

- Muutaman talon naisasukkaan kanssa tapaamme päivittäin pihalla, jossa keskustellaan ajankohtaisista asioista, kertoo Ulla.

Talossa ei ole kaivattu naapuriapua, koska kaikilla on onneksi ollut omia läheisiä ihmisiä joiden puoleen kääntyä. Ullan mukaan apua voi kuitenkin luontevasti tarjota naapureille ja jos sitä itse tarvitsisi, apua olisi helppo kysyä. Ulla on itse käynyt hoitamassa 90-vuotiasta äitiään, joka asuu vielä kotona.

Viihtyvyysremontti lykkääntyi

Talossa oli tarkoitus aloittaa viihtyvyysremontti huhtikuun alussa. Siihen olisi kuulunut asuntojen kunnostamisen lisäksi muun muassa parvekkeiden uusiminen.

- Tällä hetkellä ei vielä tiedetä milloin rajoitukset sallivat remontin alkamisen. Toivomme kuitenkin, että se toteutettaisiin mahdollisimman pian, mieluiten tämän vuoden puolella, toteaa Ulla.

Viihtyvyysremontin käynnistämisestä tehdään kesäkuussa kysely asukkaille, minkä pohjalta päätetään, voidaanko remontti käynnistää Tikaskadulla.

Kesän toivelistalla torit, läheiset ja ystävät

Ulla on yleensä tykännyt käydä kuntosalilla sekä vesijuoksemassa uimahallilla. Koronan takia kaikki tilat ovat olleet kiinni, joten arkeen on jäänyt tilaa muulle. Hän on esimerkiksi pitänyt yhden naisen pihatalkoita.

- Tällä hetkellä myös ulkoilen paljon, erityisesti pyöräilen ja lenkkeilen, kertoo Ulla.

Kaikkein vaikeinta on ollut ajoittainen tylsyys, kun ei ole voinut lähteä mihinkään, koska kaikki paikat ovat suljettuina, esimerkiksi ravintolat ja kahvilat. Myös ystävien näkemättä jääminen on ollut haastavaa. Ulla kuitenkin liikkuu normaalisti ja hoitaa tarpeelliset asiat, kaupoissa kiertely on vain jäänyt vähemmälle.

Kesällä Ulla haluaisi mieluiten käydä toreilla ja muilla kauppapaikoilla.

- Toivon myös, että ystävien ja läheisten näkeminen onnistuisi helpommin kesän aikana. Heihin on onneksi voinut pitää puhelimitse yhteyttä, toteaa Ulla.


Teksti: Ida Oljemark